17 Mart 2014 Pazartesi

Fırında Kruton

Malzemeler:
  • bayat (köy) ekmek
  • baharat
  • süt
  • yağ

Bayat ekmeklerinizi değerlendirebileceğiniz basit bir tarif.
Ben tercihen köy ekmeği kullandım, daha tıknaz olduğundan pişince daha sert oluyor. Normal ekmek krutonlarını salatalara da kullanabilirsiniz.

Bir ekmek ya da 5-6 dilim köy ekmeğini küp küp doğrayın. Fırın tepsisine alın. Arzu ettiğiniz baharatları küplerin üstüne sepeleyin. Ben acı pul biber, nane, kekik ve çeşni kullandım. 3-4 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ veya zeytinyağı gezdirdikten sonra ellerinizle güzelce malzemeyi karıştırın her yerine baharatlar bulaşşın diye. Bu işlemi ayrı bir kabın içinde de yapıp tepsiyeye yayabilirsiniz tabii.

180-200 derecelik bir fırında kızarıncaya kadar pişirin. Ara ara kontrol edin ve gerekirse bir alt üst yapın. Köy ekmeği kullanırsanız çorba servislerinde tabağa önce kruton sonra kaynar sıcaklıkta çorbayı koyun. Sert olduğundan anca yumuşar ve daha lezzetli olur. Normal ekmekte yeme esnasında koyabilirsiniz. 
Afiyet olsun.