28 Şubat 2014 Cuma

Etsiz Çiğköfte

Malzemeler:
  • 1 bardak ince bulgur
  • 1 bardak kaynar su
  • isot
  • kuru soğan
  • taze soğan
  • maydanoz
  • salçası
  • 1 ufak patates
  • sıvı yağ/zeytinyağı
  • limon
  • nar ekşisi
  • tuz ve baharat


Acıyı seviyorsanız 2 tatlı kaşığı, sevmiyorsanız 1 tatlı kaşığı isotu yarım çay bardağı kaynar suda 10-15 dakika bekletin. Bir bardak bulguru kabınıza alın ve bir miktar tuz sepeleyin. İsotlu suyu bulgurun üstüne dökün, ve su miktarını bir su bardağı olacak şekilde tamamlayın. Tabii kaynar su olmasına dikkat edin. Bulgur suyu hemen içine çekecektir. 

Orta boy bir kuru soğanı rendeleyin, 1 yemek kaşığı (fazla tepeleme olmasın) salça ekleyin. Benim kullandığım salça domates ve biber karışımı, isterseniz ikisindende bir miktar koyabilirsiniz. Ufak bir patateside haşlayıp içine rendeleyebilirsiniz, Bulgurun tutunmasını kolaylaştıracaktır. Malzemeleleri Avuç içinizle eze eze güzelce yoğurun. Yoğurdukça bulgurlar kabaracak ve yumuşayacaktır. 5 dakika sonra yarım limon suyu ve bir miktar nar ekşisi ekleyin. Arzu ettiğiniz baharatları da ekleyin (aci pul biber, azıcık kimyom, nane, kara biber gibi). 5 dakika kadar daha yoğurun ve 2 yemek kaşığı zeytin yağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin, yogurmaya devam edin. 15-20 dakika yoğurduktan sonra tadına bakın, diriliği gittiyse eğer durabilirsini, kuruysa 2-3 yemek kaşığı yağ daha ilave edebilirsiniz. 

Maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğrayın, çiğköftelerle harmanlayın ve avuç içinizde şekillendirin. Marul ile servise hazırlayın. Arzuya göre ceviz de ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.