23 Şubat 2014 Pazar

Bol vitaminli Ezogelin Çorbası

Malzemeler:
  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 çay bardağı bulgur
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 1 sarımsak
  • süt
  • salça
  • et veya tavuk suyu
  • tuz, yağ, baharat


 Çorbayı düdüklü tencerede hazırladım. 10-12 dakika gibi bir sürede pişiyor. Normal tencerede 20-25 dakika kadar pişirmeniz gerekecektir. Bu malzemeden 2 litreden fazla çorba oluyor. Kalabalık sofralar için uygun bir ölçüdür.
Öncelikle pirinç ve mercimeği güzelce yıkayın Nışastası çıksın diye sıcak suda bekletin. Bu arada Soğanı yemeklik doğrayın ve 2-3 yemek kaşığı yagda soteleyin. Havuç ve patateside küp küp doğrayıp soğanla birlikte 2-3 dakika kavurun. Pirinç ve mercimeği süzdürün, bulgurla birlikte tencereye alın. Varsa 2 su bardağı et veya tavuk suyu ilave edin.. 1 yemek kaşığı salçayı ve sarımsağıda ekleyip karıştırın ki salça dağılsın. Suyu 8 bardak olarak tamamlayın, az bir miktar tuz ilave ederek kapağını kapatın.

Düdüklüde, kaynamasından itibaren 10 dakika kadar pişirdim. Normal tencerede ara ara karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Baharatını ister önceden ister kapağı açtığınızda koyabilirsiniz. Hatta 1 yemek kaşığı tereyağını eritip, 1 tatlı kaşığı pul biber, nane ve biraz karabiberi de ekleyip çorbanın üstüne döküp fazladan lezzet katabilirsiniz. Çorbanız piştikten sonra blenderdan geçirin, ama biraz diri taneler kalsın. Gerekirse üstüne kaynar su ilave edin. Çünkü bakliyat ve patates kıvamını koyulaştıracaktır. 

Servis tabağına alınca ben üstüne 2 yemek kaşığı kadar süt ekledim. Ama isterseniz servis öncesi tencereye bir bardak süt ekleyip karıştırabilirsiniz. Afiyet olsun!