26 Temmuz 2013 Cuma

Körili Tavuk Türlüsü

Malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1-2 adet havuç
  • 1-2 acı sivri biber
  • 1 kırmızı yağ biberi
  • 2 adet patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • köri, zerdeçal, tuz ve sıvı yağ
 

eski bir tarifi tekrar yayınlıyorum: 
 

Bu bir Hint yemeği ve "chicken masala" olarak bilinir.
Ben sadece biraz kendime göre uyarladım.
Hollanda'da Hint asıllı Surinamlılar olduğu için, çok yayğın bir yiyecektir ve "Roti Kip" olarak bilinir. Roti bir tür tandır ekmeği, bizim bazlamaya benziyor ama daha ince ve içine sanırım patates koyuyorlar. Masala'da (Hint körisi) pişmiş tavuk ve yanına haşlanmış patates ve bir çeşit fasulye (kouseband (NL) veya yardlong beans (EN)) ile yeniliyor. Yarım metre kadar uzun olabilen bu uzun fasulye türü çabuk da pişiyor. Masala, köriye benzer bir baharat karışımı ama Hint usulu diyelim. Birçok baharatın önce karıştırılıp, kavrulup, toz haline getirilip hazırlanıyor. Yemeğin Pakistan usulü var, Hint usulü var, Surinam usulü.. 
  Ben gördüğüm usülde anlatmaya çalışacağım.

Tavuk göğüslerini küp küp, soğanı dilim dilim doğrayın. 2-3 yemek kaşığı yağda önce soğanları kavurup, tavukları ilave edin. Pembeleşince sarımsakları ve biberleri ilave edin, karıştırıp silme yemek kaşığı köri ve bir silme çay kaşığı zerdeçal ekleyin. Birlikte karıştırın üstüne 1,5-2 su bardağı sıcak su ekleyip yüksek ateşte kaynattıktan sonra altını biraz kısın ve 10 dakika kadar pişirin.. Köri sosu kaynadıkca koyulaşacaktır. Önce patatesleri, birkaç dakika sonrada kırmızı biber, havuç ve tuzunu ilave edin. Patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Köri sosu zaten kendini iyice çekmiş olacaktır. Yemeğin suyu çok azaldıysa, eklemeye çekinmeyin.

Önceden hiç yemeyen için köri belki ağır gelebili. 1-2 defa yapınca zaten kıvamını tutturursunuz. Kaşığı fazla tepeleme koymayın yeter. Sos kıvamı çok koyu geldiyse, bunu su ile açabilirsiniz. Zerdeçal kullanacaksanız çok dikkat edin. Üstünüze başınıza sakın dökmeyin, hemen kumaşa işler ve çok zor çıka. Kullanmasanız da olur. Ama yemeğe sarımtrak rengi veren zerdeçaldır :)

Yanına sade pilav yapabilir, ya da ekmeğe bana bana yiyebilirsiniz
Afiyet olsun!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder