25 Temmuz 2013 Perşembe

Biber Aşı

Malzemeler:
  • soğan
  • biber
  • domates
  • süt
  • sıvı yağ
  • un

Bu yemek Bulgaristan göçmenlerine ait bir yemektir.
Öncelikle yemeklik doğranmış soğanı yağda soteleyin. Yağ biberi, çarliston, kıl biberi gibi çesitli biberleri halka doğradıktan sonra soğanlarla birlikte soteleyin. İstediğiniz kadar malzemeden koyabilirsiniz, misal ben 3-4 kişilik yemek için 2-3 kırmızı yağ biberi, 4-5 çarliston ve 4-5 kıl biberi kullandım. Arzuya göre sadece yağ biberi kullanabilirsiniz ya da çarliston ama karışık yapıldığında tadı daha güzel oluyor.

Biberler sotelenirken domatesi soyun ve doğrayın (küçükse iki tane, büyükse bir tane yetecektir). domatesleride tavaya ilave edip üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su koyup önce harlı ateşte bir kaynatıp sonra altını kısıp 10-15 dakika kadar suyunu çekene kadar pişirin. Bu arada zaten domatesler eriyecek ve biberlerde yumuşayacaktır. Bir kasede yaklaşık bir bardak süt ve dolu bir yemek kaşığı unu çırpın. Bu karışımı biberlere ilave edin ve birlikte pişirin. Süt kıvamı koyulaşacaktır. Tuzunu da ilave edin. Ben koyu kıvamda seviyorum ama daha sulu isterseniz biraz su ilave ederek kıvamını açabilirsiniz. Sıcak veya ılık olarak servis edin.

Not: kırmızı biber ve domatesi fazla kullanırsanız rengi tabii böyle beyazımsı değil, kırmızı olacaktır :)
Afiyet olsun!