21 Ekim 2013 Pazartesi

Patlıcan Musakka

Malzemeler:
  • 200-300 gram kuşbaşı et
  • 1 kilo patlıcan
  • 2 kuru soğan
  • 1-2 sivri biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2-3 domates
  • sıvı yağ
  • salça
  • tuz ve baharat
  • maydanoz
  • kaşar rendesi

Patlıcanları alaca soyun ve acısı çıkması için en az yarım saat tuzlu suya yatırın.Kuşbaşı eti bıçak veya satır yardımıyla biraz daha ufaltın. Böyle bıçak arası gibi, daha minik parçalar halinde olsun. Hem daha çabuk pişecektir, hem daha fazla görünecektir, hem baharatı lezzeti içine daha çok işleyecektir. Az bir yağ ile kapağı kapalı tencere veya tavada etleri pişirin. Suyunu salıp çektikten sonra yemeklik doğranan soğan ve biberi ilave edip soteleyin. 1 yemek kaşığı salça (ben biber ve domates salçasının karışımını kullanıyorum) ve yarım bardak kaynar su ilave edip kaynatın. Salça böylelikle hem daha çabuk yemeğe karışacaktır. Sarımsakları ister doğrayın ister rendeleyin, domateslerin kabuğunu soyup küp küp dorayın. Kaynayan yemeğe sarımsak ve domatesleri ekleyin, kapağını kapatın ve kısık ateşte 5-10 dakika kadar pişirmeye devam edin. Suyu az gibiyse biraz ekleyebilirsiniz. 

Baharat olarak arzu ettiğinizi koyabilirsiniz. Kimyon ete çok yakışıyor, nane, pul biber ve kekikte koyabilirsiniz. Ben baharat çok sevdiğim için hepsinden bir tutam ekliyorum. Tuzunuda ilave edin. Yemek ağır ağır pişerken sudan çıkarıp süzdüğünüz patlıcanları ister halka halka, ister küp küp doğrayın. Kızgın yağda patlıcanlarınızı pişirin. Fazla yağını peçeteye alın. Borcama veya fırın tepsisine patlıcanları dizin. Yemeğin tadını ve tuzunu kontrol edin, evde varsa maydanoz doğrayıp et ile karıştırın ve patlıcanların üstüne yaydırın. Üzerine bir kase kadar rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin. Yanına pirinç pilavı çok yakışacaktır. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!