27 Aralık 2013 Cuma

Körili Noodle


Malzemeler:
  • noodle, erişte veya spagetti makarna
  • tavuk gögsü
  • havuç
  • soğan
  • biber
  • brokoli
  • sarımsak
  • soya sosu
  • köri tozu
  • sıvı yağ
  • tuz, baharat

Makarna türü olarak ben yumurtali noodle kullandım (egg noodle) ama bulamıyorsanız spagetti veya erişte de kullanabilirsiniz, yalnız onlara köri ne kadar yakışır bilemiyorum. Köri zaten ağır bir baharattır, herkesin damak tadına hitap etmeyebilir, alışkın değilseniz özellikle. Deneme amaçlı miktarını az kullanabilirsiniz. Veya makarnayı sade haşlayıp sosun içinde harmanlamazsınız.

Bir kase brokoliyi hafif haşlayıp soğuması için bir kenara alın. Brokoli koymasanızda olur, tercih meselesi.
Tencerenin içine bir miktar tuz ve sıvı yağ koyun, bolca sıcak su ekleyin. Kaynayınca noodle'ları suya salın (200-250 gram).Yumuşayınca çatal yardımıyla yapışmasın diye ayırın. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Derin bir tavaya (varsa wog kullanın) 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve soğanları soteleyin. Bir kase kuşbaşı doğranmış tavukları ve jülyen doğranmış havuç ve biberi de ekleyin birlikte soteleyin. Soya sosunuzun kıvamına göre koyu kıvamdaysa yarım, suluysa 1 yemek kaşığı ekleyin, bir yemek kaşığı köri de ekleyin, noodle'ın haşlandığı sudan bir kepçe (yarım su bardağı kadar) tavanıza su ekleyin ve orta ateşte 5-6 dakika pişirin. Bu arada noodle'larınızı kontrol edin, yumuşamışsa altını kapatın, eğer diriyse hala pişirmeye devam edin. 

Brokoliyi tavaya ekleyin, karıştırın, suyunu tamamen çekmişse yarım bardaktan az makarna suyundan ekleyin. Köri suyu çektiği ve kıvamı koyulaştırdığı için bunu yapıyoruz. Tavanın dibinde yeterli su varsa koymanıza gerek yok. Noodle'larıda süzüp tavaya koyun, karabiber, pul biber ve tuz ilave edin ve karıştırın. 2-3 dakika kadar daha pişrin. Noodle sosu iyice çeksin. Tavanın dibinde biraz sos suyu kalmışsa merak etmeyin, Noodle onu çekecektir. Acılı sos ile servise hazırlayın.
Afiyet olsun!