14 Aralık 2013 Cumartesi

Beşamelli Tavuklu Börek

Malzemeler:
  • haşlanmış tavuk eti
  • 4-5 hazır yufka
  • süt
  • un
  • tereyağı
  • sıvı yağ
  • yumurta
  • galeta unu
  • tuz, baharat
 
4-5 yufka için bir bütün tavuk göğsü ya da iki kalçalı büt yetecektir. Tavuk etini haşlayıp (ince uzun) didikleyin. Miktari göz kararı ayarlayın, isterseniz yarı porsiyon et kullanabilirsiniz 
Tarifin kısa versiyonu: haşlanmış tavukları beşamel sosu ile karıştırıp yufkaya sarın, yumurta ve galeta ununu bulayıp kızartın :-))
Bir parça tereyağı/margarin (25 gram kadar) 1 yemek kaşığı sıvı yağda 2 yemek kaşığı tepeleme unu kokusu çıkıp, rengi dönene kadar kavurun. Azar azar 2,5 su bardağı sütü döküp karıştırın. Birden dökmeyin un topaklanır. Ara sıra karıştırın. Yarım bardak sütü su ilede değiştirebilirsiniz. Kaynamaya başlayınca altını kısın, tuz ve biraz kara biber, varsa biraz da muskat cevizi rendeleyin. 2-3 dakika kaynatıp altını kapatın. Soğumaya bırakın. Bu soğuk havada balkon veya cam önüne çıkarabilirsiniz. Beşamelin kıvamı biraz daha yoğun olsa iyidir, gerçi soğudunda muhallebi gibi biraz daha katılaşacaktır. Fazla cıvık olduğunda yufkanın içine koyduğunuzda akıp yayılacaktır. Ama tabii kas katıda olmayacak. Beşamel sosunu bilgiğiniz şekilde de hazırlayabilirsiniz işte.

Ilık soğuk arası olan beşamel sosunun içine didiklenmiş tavukları ekleyip karıştırın. Ya da yufkanın içine koyduğunuzda beşamel sosunun üstüne biraz tavuk yaydırın. Ben içine katmıştım. 

Akşam yemeğinde börek olarak sunacaksanız yufkanızı 4-5 parçaya bölün. Meze şeklinde yanına başka şeylerde ikram edecekseniz sigara böreği misali yufkayı 8-10 parçaya bölün. Üçgen şeklinde kesilmiş yufkanın uç kısmına bir miktar beşamelli tavuktan yaydırın, paçanga göreği gibi sarın. Yufkanız çok inceyse yaydıracağınız kısma bir parça ekstra yufka koya bilirsiniz sarıldığında yırtılmasın diye. 



2-2,5 yufkaya bir yumurta gidiyor. Yumurta ve galeta ununu kullanmak tercihe kalmış , ben yarısını yumurtalı yaptım, diğer yarısını sadece sarıp kızarttım. Resimdekiler galeta unlu ve yumurtalı. Bir kaba yumurtayı çırpın. ayrı bir kaba galeta ununu koyun. Önce yumurtaya sonra galeta ununu bulayın sardığınız yufkaları. Bu şekilde birkaç saat buzdolabında da dinlendirebilirsiniz. Galeta unu mantosu olduğundan birbirinede yapışmayacaktır. Ve misafirleriniz gelmeye yakın kızartıp sunabilirsiniz. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Galeta unu yağa bulaşıp karatacağı için bol miktarda yağ kullanmayın ziyan olmasın geri kalanı. Kağıt peçetenin üstüne çıkarın fazla yağını emsin. Börekleri üst üste koyarsanız alttakiler buhardan yumuyaşacaktır, o yüzden yayvan bir tabak tercih edin. Bol salata ile servise hazırlayın. Tadi bir harika, kızarmış olmasına rağmen insanın yedikçe yiyesi gelen ve fazla da zor olmayan bir börek.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder