23 Aralık 2013 Pazartesi

Arabaşı Çorbası

Malzemeler:
  • haşlanmış tavuk
  • tavuk suyu
  • salça
  • un
  • tereyağ
  • acı biber, pul biber
  • limon

Kemikli bir tavuk göğsünü veya 2 adet kalçalı butu en az bir litre suyun içinde haşlayın. Tavuk etlerini didikleyin. 25 gram kadar tereyağını eritin ve 3-4 tepeleme yemek kaşığı unu koyup karıştırın. Unun rengi dönüp kokusu çıktığında bir bardak soğuk su ilave edin ve çırparak karıştırın. Unun topaklanmaması için dikkat edin.  Bir kaşık domates, yarım kaşık biber salçası koyun ve karıştırın. Tavukları haşladığınız suyun hepsini koyun ve üstüne iki buçuk, üç litre olacak şekilde sıcak su ekleyin, kaynamaya bırakın. Kurutulmuş acı biberiniz varsa ve acıyı seviyorsanız ondanda 2-3 adet koyun. 4-5 dakika çorba suyunu kaynatın, içine didiklediğiniz tavukları ekleyin. Eğer tavuk göğsü büyükse bir kısmını bırakabilirsiniz ama 2 çorba kasesi kadar tavuk olsun. Bol tavuklu daha leziz oluyor. Tavuklarla birlikte kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Kaselere koyup, bol limon sıkıp, pul biberi ekleyip servis yapın. Normalde arabaşı çorbası elbette hamuru ile yenilmekte. 

İç Anadolu'da geleneksel bir yemek türüdür. Ben hamurunu sevmediğim ama çorbasına bayıldığım için sadece çorba tarifini veriyorum. Bu soğuk günlerde içinizi ısıtan, özellikle soğuk algınlığında çok faydalı olan bir çorba türü. 
Afiyet olsun!