6 Eylül 2013 Cuma

Körili ekmek ve komşuda kahvaltı



Merhabalar,

Geçenlerde komşumuz kahvaltıya çağırmıştı ve uzak doğulu arkadaşının getirmiş olduğu ekmeklerden bize ikram etti. Tabii ki tarifini aldım ve sizlerle de paylaşmak istiyorum. Köri faydalı bir baharat olmasına rağmen Türk mutfağında fazla kullanılmıyor. Tadı yoğun ve damat tadımıza belki uygun olmadıgından. Yani genelde diyelim, ben mesela çok severim.

Ekmeğin içine kuşbaşı dana eti kullanılmış. Daha doğrusu sade pilavın yanına körili et yemeği yapılmış ve kalanı didiklenerek ekmeğin iç harcı olarak kullanılmış. Ben aldığım tarife göre sizinle paylaşayım. Et yerine elbette tavuk etide kullanabilirsiniz, hem fiyatı uygun, hem de pişme süresi daha kısa. Hatta patates bile kullanabilirsiniz.



Körili et:
Dana veya kuzu eti kullanacaksanız, 20 dakika kadar önce düdüklü tencerede pişirin. Tavuk eti çabuk piştiğinden çiğ olarak koyabilirsiniz . 2 adet soğanı yemeklik doğrayın, yağda hafif soteleyin, eti (300-400 gram gibi, miktarını siz kendiniz belirlersiniz) ve 2-3 diş sarımsak da ilave edip birkaç dakika sotelemeye devam edin. Silme bir yemek kaşığı köri, çimdik çimdik baharatlarınızdan ekleyin: zencefil, zerdeçal, kimyon ve karabiber gibi. Etin miktarına göre yarım veya bir su bardağıda sıcak su koyun ve o çekinceye kadar pişirin. Fazla koyunca cıvık olacaktır, o yüzden az az ilave etmeniz daha iyi. Köri piştikçe kıvam alıp suyu yoğunlaştıracaktır. 15 dakika kadar pişirin ve körili etiniz hazır. Bunu ister kuru bir pilav veya haşlanmış sade makarnanın yanına servis edebilirsiniz.

 Ekmek hamuru:
2 su bardağı unun ortasını açın ve bir paket kuru maya, 1 bardak ılık süt, silme tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını ortasına koyun ve yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave ederek yoğurun. Hamuru birden fazla koymayın, katılaşır. Gerçi o zamanda azıcık su ilave ederek açabilirsiniz. Kulak memesi kıvamında hamuru 1 saat kadar mayalamaya bırakın. Bezelere ayırın ve didiklediğiniz eti ortasına koyup hamuru kapatın. Şeklini verip birazda tepside mayalamak için bırakın. Birer yemek kaşığı zeytinyağı ve suyu karıştırın, hamurların üstüne sürün. Üzerine irmik veya galeta unu serpin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. 
Afiyet olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder