13 Eylül 2013 Cuma

Hatay usulü Kısır

Malzemeler:
  • ince bulgur
  • biber salçası
  • domates salçası
  • isot
  • baharat
  • maydanoz
  • dereotu
  • marul
  • taze soğan
  • zeytinyağı
  • nar ekşisi, limon


Herkes kısırı farklı farklı yapar, içine konulan malzemeler üç aşağı beş yukarı aynıdır. Hatay kısırının özelliği salçasında ve izotunda gizlidir bence. Pul biber şeklinde izot vardır ki onu öyle ilave edersiniz. Bende bulunan ve genelde çiğ köfteye de konulan izot şekli hafif yağlı gibi ve bir miktar suda hafif kaynattıktan sonra rengini ve lezzetini vermekte. Gerçi tercih sizin isot her evde bulunmayabilir. Salça olarakta ev yapımı has biber ve domates salçacası varsa onları kullanın. Çünkü onlar saatlerce kaynatıldıktan sonra elde edilmiştir ve katkı maddesi bulunmaz (genelde). Eğer ev yapımı salçanız yoksa, o zaman iki salçayı karıştırıp çiğ tadı gitsin diye teflon tavada biraz yağ ile 2-3 dakika pişirin.

Arzuya göre bulguru bir kabın içine boşaltın. 2 bardak ölçüsünden yola çıkıyorum. 1 çay kaşığı isotu biraz su ile kaynatın. Bulgurun üstüne tuz ekleyin, sulu izotu dökün ve hafif üstünü taşacak şekilde kaynar su ilave edip kapağını kapatın. Demlenmeye bırakın. Kuru izot kullanıyorsanız baharatlarla birlikte ilave edebilirsiniz. 

Bu arada yeşilliklerinizi yıkayın. Ben taze nane sevmiyorum ama kuru naneye bayılırım. Arzuya göre yarımşar demet maydanoz, dereotu, nane, 4-5 taze soğan ve birkaç dal marulu ince ince doğrayın. Bulgur 10 dakika kadar demlendikten sonra soğuması için kapağını açın. Salçayı yoğurarak yedireceğiniz için ılık kıvamda olması gerekiyor. Tepeleme bir yemek kaşığı biber salçası ve yarım yemek kaşığı domates salçasını bulgurla yoğurun. Bir yemek kaşığı nar ekşisi ve yarım limon sıkın, istediğiniz baharatları ilave edin: kuru nane, kimyon, pul biber gibi. 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı dökün ve hepsini harmanlayın. Zeytinyağını ve baharatları damak tadınıza göre ayarlayın. Nar ekşisi ve izot sayesinde bulgurun rengi zaten koyulaşacaktır. Son olarak soğumuş kısıra doğranmış yeşillikleri de katıp karıştırın ve sunuma hazırlayın.
Afiyet olsun!