1 Kasım 2014 Cumartesi

Pratik Yağlı Turşu

Malzemeler:
  • kıl biberi
  • kapya (yağ) biberi
  • patlıcan
  • sirke
  • sıvı yağ
  • tuz
  • şeker
  • sarımsak
  • maydanoz

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba ^_^
Pratik yemeklerden devam edelim. Yemeye hazır turşu!
Bulgaristan göçmeni komşumuzun tarifidir.
Aslında turşudan ziyade meze olarak da ikram edebilirsiniz.

Bir buçuk kilo kıl biberi yıkayıp suyunu süzdürün. Bir buçuk kilo yağ biberini yıkayıp kurulayın. (Ben bu sefer kırmızı bulamadığım için yeşil olanlarından aldım ama kırmızılarıda alıp ilave edeceğim). Kıl biberlerin saplarını kesin. Yağ biberlerinın çekirdeklerini ayıklayın ve birkaç parçaya kesin. 

Derin bir tencerede bir su bardağı üzüm sirkesi, yarım su bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı tuzu karıştırın ve kaynatmaya başlayın.Tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz yani. Kaynamaya yakın sırayla biberleri sotelemeye başlayın. Tencerenın ücde biri ya da en fazla yarısına kadar doldurunki karıştırması rahat olsun. Kıl biberleri ince olduğundan çabuk pişecektir. Rengi döndüğünde ve yumusadığında işlem tamamdır. Biberleri delikli bir kepçeyle süzdürerek alın ve geniş bir borcamda soğumaya bırakın. Yarım demet maydanoz ve birkaç diş sarımsağı ince doğrayın. Biberlerle karıştırın. İyice soğuduğunda cam kavanozlara bastırarak yerleştirin ve borcamda arta kalan suyu üstüne ilave edin. 3 kilo biberden bir kiloluk 2 kavanoz doldu.



Biberler fazla yağ çekmeyecektir. Benim gibi patlıcanlada kullanabilirsiniz. O da çok leziz oluyor. 
Biberden arta kalan karışımı kullanabilirsiniz. Hatta patlıcan çok çektiği için ilave de etmeniz gerekebilir. 

Patlıcanları tamamen soyun ve ince uzun dilimleyin. Biberler gibi soteleyin. Yumuşaklığını ve tadına bakarak pişmesini kontrol edin. Borcama soğuması için alın. Bunun üzerinede biraz maydanoz ve sarımsak ekleyin. Biber ve patlıcanları karıştırmayın sakın. Soğuduktan sonra patlıcanlarıda bastırarak kavanoza yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın.

Turşuyu mutlaka duzdolabında saklayın. Sıcak ortamda çabuk bozulacaktır.
Afiyet olsun!