21 Kasım 2014 Cuma

Kuru Yufka Böregi


Malzemeler:
  • 3-4 adet kuru yufka
  • kuru soğan
  • 2-3 patates
  • 100-150 gram kıyma
  • sıvı yağ
  • su
  • süt
  • yumurta
Kuru yufka, normal yufkanın açıldıktan sonra saç üzerinde kurutularak elde edilen yufkaya denir. Özellikle bayram önceleri yapılır. Büyük şehirlerin çoğunda sanırım bayram önceleride satılmakta. Kuru olduğundan uzun bir süre muhafaza ediliyor. Sanırım o yüzden de tercih edilmekte. Normal yufkaya görede daha lezzetli ve doyurucu geliyor bana.



Yufkalar kıtır kıtır olduğundan kullanacağınız kadar yufkayı 3-4 tane (büyüklüğüne göre) su serpiştirerek ıslatın. Böylelikle yumuşayacaktır. Üzerine temiz bir bez örtüp 1-2 saat dinlendirin. Bu şekilde katlanması daha kolay olacaktır. Hatta börek yerine dürüm gibi veya ekmek niyetınede yiyebilirsiniz. 

Bir bardak süte, yarım bardak yağ, yarım bardak su ve 1 yumurta kırıp karıştırın. Soğan ve kıymayı kavurun. İsterseniz patatesleri rendeleyip biraz beraber soteleyin. Veya ayrı olarak haşlayın. Ben daha önceden haşlamıştım, çatalla ezip kıymaya karıştırdım. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Yufkayı fırın tepsisine yayın. Sütlü karışımla ıslatın. Diğer yufkaları 5-6 parçaya bölüp tepsiyeye yaydırın. Orta katına kıymalı patates harcından yaydırın. ve kalan yufkalarla üstünü örtün. Her kat yufkadan sonra ıslatmayı unutmayın. Kuru yufka olduğundan güzelce çekecektir sosu. En üst kat için düzgün bir parca kullanıp kenarda kalan kısımları üste doğru katlayın. Bıçakla kare kare kesin ve kalan sosu üzerine dökün. Arzuya göre çörekotu ve susumla süsleyin. Vaktiniz varsa 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Sosu daha çok içine çekecektir ve daha yumuşak olacaktır. 200 derecelik fırında üstü kızarına kadar pişirin. Çayın yanında ılık ılık ikram edin.
Afiyet olsun!