Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilya şekeri
- 1 bardak kadar yağ
- 1 bardak süt
- 1 bardak şeker
- 3 kuru incir
- 4-5 kuru kayısı
- ceviz
- 2 elma
- tarçın
- 2 bardak kadar un
Yumurtalarla şekeri çırpın. Güzelce kabarsın. Süt ve yağı ekleyin. Yağı ben üç çeyrek kadar kullanıyorum. Kabartma tozunu, unu ve vanilya şekerinide koyup karıştırın. Un ayarını kendiniz ayarlayın. Akıcı bir kıvamda olması gerekiyor. Kuru kayısı ve inciri küp küp doğrayın ve ılık suda bekleyin. Böylelikle biraz yumuşayacak ve incirin kara suyu çıkacaktır. Keki cırptıktan sonra 1 elmayı içine rendeleyin. Küçük küçük doğrayabilirsinizde. 1 tatlı kaşığı kadar tarçın koyun. Biraz avuç kadar ceviz ve suyunu süzdürdüğünüz kayısı ve incirleride ekleyin. Kaşıkla karştırıp. Önceden kaylayıp unladığınız kek kalıbına dökün. İnce elma dilimleri ile üstünü süsleyin ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında önce 10 dakika kadar pişirin, sonra 160 dereceye indirin. Kek pişene kadar kapağını açmayın. Soğuyunca dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun!
Geçen senede Aşure tarifi yayınlamıştım. Aslında tarif aynı sadece miktarında değişiklik yaptım.Yinede yeni resimlerle tekrar anlatmak istiyorum.
Tarife buradan bakabilirsiniz:
http://gulfemce.blogspot.com.tr/2013/11/asure.html
Malzemeler:
- yarım kilo buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 kilo kadar şeker
- sultani üzüm
- kuş üzümü
- elma
- kuru kayısı
- kuru incir
- nar
- kuru yemiş
- vesaire...
Bir gün öncesinden nohut ve fasulyeyi ıslatın. Buğdayı 4-5 defa güzelce yıkayın kırli suyu çıksın. Bir tencerede 10-15 dakika kadar kaynatın ve üzerine bolca kaynar su koyup şişmesi için bir gün kapağı kapalı bekletin.Ben yarım kilo buğdaya yaklaşık 4 litre kaynar su koydum ve ertesi sabah tencerenın ağzına kadar şişti sayılır.
Ertesi gün besmele çekip 1 Fatiha ve 3 İhlas okuyup pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Kabarmış olan buğdayı suyu ile beraber daha büyük bir tencereye aktarın. Ben 10 litrelik bir tencere kullandım. Üzerine 2-3 litre kaynar su ilave edin. Fasülye ve nohutu düdüklüde 15 dakika kadar pişirin. Bakliyatlar eğer diriyse tencereye koyun. Benimkiler gibi fazla pişmiş ve yumuşamışşsa iyice son aşamaya doğru koyun ki eriyip gitmesinler. Pirinci yıkayıp koyun, yaklaşık bir yarım saat orta ateşte buğdayı kaybatın. Ara ara kaşıkla karıştırın dibi tutmasın.
8-10 kuru kaysıyı küçük doğrayın. 4-5 kuru inciri küçük doğrayın ve ayrı bir tencerede 7-8 dakika yumuşayıncata kadar pişirin. İncirin kara suyu çıkacaktır. Eğer tencereye ilave ederseniz aşurenizin rengini koyulaştıracaktır. O yüzden ayrı pişirip bir kenarda bekletin. Yarım veya tüm elmayı minik doğrayın, tencereye atın. Ben bir avuc mısır da koydum. Çiğ mısır kullanacaksanız başında koyun. Dondurulmuş kullanacaksanız tabii pişmeye yakın ilave edin. Buğdaylar yaklaşık yarım saat kadar piştikten sonra yıkadığınız 100'er gramlık üzümleri ve kaysıyı ilave edin.Ben bu aşamada nohut ve fasulyemi koydum. hep beraber 5-10 dakika kadar pişirin. Karışım iyice koyulaşacaktır. Biraz limon veya portakal rendesi ilave edebilirsiniz. Kimi gül suyu veya vanilya şekeri de koyuyor.
Ayrı bir kabın içinde 4 bardak şekeri kaynar su ile çözün. Tencereye bardak bardak şekeri boşaltırsanız karıştırması zor olacaktır. Şekeri ilave edin ve beraber birkaç dakika pişirin. Ufak bir tabağa bir miktar alıp soğutun ve şeker kıvamını kontrol edin. Gerekirse bir iki bardak şeker daha ilave edin.
Adete göre bir fiske de tuz ekleyin. Ve 10 dakika kadar daha pişirin. İnciri de içine atmayı unutmayın. Aslında tam zaman veremeyeceğim. Biraz hissiyatınıza göre ve kafanıza göre takılın. Allah'ın izniyle o olacaktır zaten.
Kimisi kuru yemişi (ceviz, fındık, fistik, vs.) içine koyuyor. Ben süsleme aşamasında kullanmayı tercih ettim
Tencerenin ağzını kapatıp varsa imkanınız bir Yasin-i Şerif okuyun. Aşureyi kaselere boşaltıp biraz soğumasını bekleyin. üzeri hafif kabuk tuttuğunda ceviz, findik, fistik, çikolata parçalari, tarçın, nar ve/veya hindistan cevizi ile süsleyin ve konu komşuya dağıtın!
Afiyet olsun
Allah kabul etsin!
Malzemeler:
- yeşil mercimek
- kırmızı biber
- kornişon turşu
- havuç
- mısır
- limon
- nar ekşisi
- zeytinyağı
- dereotu
- maydanoz
- yeşil soğan
Bu soğuk günlerde en çok ihtiyacımız olan şeylerden biride bakliyattır. O yüzden lezzetli ve hafif bir tarif paylaşmak istiyorum. Biz ilk olarak komşunun gününde tadmıştık. Daha sonra içine mısır ve havuç da ekleyerek daha renkli ve daha lezzetli hale geldi. (ama resim çekmeyi unuttuğumuzdan bu resimleri kullanıyorum)
3 bardak yeşil mercimeği birkaç saat öncesinden ıslatın. (Gerçi miktarını kendiniz belirleyin) Daha sonra hafif tuzlu suda pişirin. Fazla dağılmasın ama tane tane görünmesi daha hoş oluyor. Soğuması için derin bir kaba boşaltın. 3-4 yeşil soğan, yarım demet dereotu, yarım demet maydanozu ince ince doğrayın. Kırmızı köz biberi (turşuda olabilir) ve 3-4 kornişon turşuyu küçük küçük doğrayp ekleyin. Bir avuç mısır ve bir havuç rendesi koyun, yarım limon, bir yemek kaşığı nar ekişisi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz ekleyin ve bütün malzemeleri harmanlayın. Limon ve yağı damak tadınıza göre ekleyin. Vaktiniz varsa biraz buzdolabında bekletin ve kase kase ikram edin.
Afiıyet olsun!