24 Mart 2013 Pazar

Escher Müzesi

 Nisan 2012'de ailemin yanına Hollanda'ya gittiğimde Den Haag'da (Lahey) bulunan Escher Müzesine gitmek de nasip oldu. Eğer günün birinde yolunuz Lahey'e güşerse, matematik ve sanattan hoşlanıyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken bir yerdir burası! Matematik sınıfımızda Metamorfose olarak adlandırılan resmin bir kısmı bulunuyordu. Matematik hocasını ne kadar sevmiyorsak, o resmi o kadar sevmişizdir.

Maurits Cornelis Escher, (MCE) Hollanda asıllı bir ressam ve grafik sanatçısıdır. http://tr.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher


Müze binası ilk olarak dönemin kraliçesi Emma tarafından kış sarayı olarak kullanılmış.Ölümünden sonra gelen kraliçelerde 1990'a kadar saray olarak kullanmışlar. 1992'de müze olmuş ve 2002 yılından itibaren tamamen Escher'ın eserlerini sergileyen bir yer olmuş 'Paleis Lange Voorhout' sarayı. Escher'ın eserleri haricinde müzede bulunan 15 farklı avizede görmeye değer. Müzenin ikinci katında interaktif şekilde Escher'ın sanatını anlamamızı sağlayan araçlar bulunmakta. Optik aynalar, bilgisayar oyunları gibi.
Escher Müzesi, gidilesi, görülesi!

Three Spheres II (1946) Taş baskı ya da litografi/litografya  


 

 Convex and Concave (1955)


Kazım Karabekir Gasaba

 
Eylul 2011'de Karaman'a bağlı Kazım Karabekir (halk dili ile Gasaba olarak da bilinir) gittiğimde çektiğim birkaç resmi buldum ve paylaşmak istiyorum :) Üzüm salkımı dışındaki resimler çep telefonu ile çekilmiştir..

 



17 Mart 2013 Pazar

Ebru: Gül

 Battal ebru çesitlerinden sonra çiçek yapımına geçtik. Zaten her ebruda ilk önce zemin olarak bir battal atmak zorundasınız. Çiçek yapmadan önce istediğiniz battalı atıyorsunuz, (misal şal ebru, gelgit ebru gibi). Biz gül yapımını en son olarak öğrendik ama burada ilk olarak anlatmak istedim. Aslında anlatmaktan çok resimlerle göstermek desek daha doğru olurdu :)
 Her çiçekte olduğu gibi önce yaprak rengimizi biz ile damlatıyoruz. yapmak istediğiniz sapın uzunluğuna göre boya miktarını ayarlamak önemli elbette. İlk önce sap kısmını çıkarıp, daha sonra dallarını şekillendiriyoruz ve dallara yaprak olmak üzere küçük bir bizle yaprak renğinden minik minik boya damlatıyoruz. Küçük bir bizle yuvarlak damlalara yaprak şekli veriyoruz.



Sıra güllerin kafa çiçek kısmına geldi. Güle hareket vermesini sağlamak için iki genelde iki renk kullanılır. iki biz ile birer damla boya alınıp bir biz üzerinde toplanılır ve bu şekilde suya damlatılır. Bu işlem 3-4 defa tekrarlanır ki gül kat kat görünsün. Daha sonra çiçek şekillendirilir. Sap kısmına çanak yapraklarını yapmak için yeşil renkten damlatılır ve önce çiçeğin içine 3 uzantı, sonra aşağıya doğru 2 uzantı yapılıp ortada birleştirilerek çanak kısmı oluşturulur ve gülümüz hazırdır. Dikkatlice kağıda alınıp kurutma teknesinde kurutulur.

5 Mart 2013 Salı

Sodalı Burgular



Malzemeler:
  • 20 gram yaş maya ya da bir paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı soda
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase kaşar peynir ve beyaz peynir
  • aldığı kadar un (3-4 bardak)
  • tuz, çorek otu, susam
  • yumurtanın sarısı  

Evde yaptığımda yaş maya olmadığından, kuru mayayı bir çay kaşığı şeker ilave edip sıcak suda eritip kabarması için biraz bekledim. Maya, su, süt ve şekeri karıştırın. Yağ, tuz ve sodayı da ekledikten sonra, unu azar azar ilave edip, yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerini örterek yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Rendelenmiş kaşar ve ezilmiş beyaz peyniri hamura karıştırıp, tekrardan yoğurun. İlk başta biraz cıvık gibi olacaktır ama yoğurdukca düzelecektir. Hamurları ufak bezelere ayırın. Parmaklarınızı yağa bandırıp bezeleri tekrar yuvarlayın, bu şekilde hamurun açılması daha da rahat olacaktır. Hamurları şerit halinde açıp, birbirine burgulayın. Fırın tepsisine dizip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susamı serpiştirn. 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
Afiyet olsun!

Puf Pogaca


Malzemeler:
1 bardak ılık süt

1 bardak ılık su

1 bardak sıvı yağ

1 paket yaş maya

1/2 çay bardağı şeker

tuz
alabildiği kadar un

üzeri için yumurta sarısı ve susam


Sütü, suyu ve mayayı iyice karıştırın. (Gerçi ben ufak bir kasede kabarması için önce bir çay kaşığı şeker ve azıcık ılık su ilave edip 10 dakika kadar beklettim). Sonra sıvı yağı ekleyin ve güzelce karıştırın. Son olarak tuz ve un ekleyip kulak memesinden yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru yaklaşık bir saat kadar üstü kapalı mayalandırın. Bezelere ayırıp fırın tepsisinde şekillendirdikten sonra tekrar yarım ila bir saat arası bekletin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, isteğe göre susam ve çörek otu serpip 180-200 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun!
Tarif için sevgili Derya'ya teşekkürler :)

Pırasa Yemeği

Malzemeler.
  • yarım kilo pırasa
  • 1 çay bardağı bulgur
  • kurutulmuş domates
  • salça, tuz, sıvı yağ
 
Domatesleri 2-3 parçaya ayırıp kaynar suda bekletin. 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencereye koyun ve pırasalarınızı biraz kavurun. Domatesleri ve bulguru ilave edin. Pırasaları aşmayacak kadar kaynar su ekleyin. Tuzu ve salçayı da koyun. kısık ateşte pişirin. Ben kavrulmuş salça kullandığım için yemeğe sonrada koyduğum oluyor ama çiğ salça kullanacaksanız kavurma işleminde ilave edin. 10-15 dakika kadar pişirip dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun

Portakallı Humus


Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1-2 diş sarımsak
  • kimyon, tuz, kırmızı pul biber
  • portakal
  • zeytinyağı 

Humus aslen Mısır asıllı olan ve Orta Doğuda çok tüketilen soğuk bir meze türüdür. Aslen limon suyu kullanılır, ama ben portakallı daha sevdiğim için onu paylaşmak istedim. Ağır bir mezedir ve hazırlanışı zannedersem ustasına göre değişir. Mesela sarımsağı önceden koyma ile, sonradan ilave etme arasında fark varmış. Haşladığımız nohut suyunu da koyup kıvamını katı halden biraz daha sıvıya getirip, et yemeklerinin üstünde/yanında sos olarak da kullanabilirsiniz. Ben bu seferlik katı olarak hazırladım. Humusda C vitamini ve demir oranı yüksektir ve besleyici bir yiyecektir.

Haşlanmış nohutların zarlarını çıkarın. Bunun için tek tek de uğraşabilirsiniz ama pirinç yıkamak için kullanılan yandan delikli kabınız varsa onun içine koyup, bol suda nohutları iki avucunuzun arasında ovalarsanız zarları daha çabuk çıkacaktır. Bir elekten sürterek ya da rondodan geçirerek yapabilirsiniz. Rondodo biraz zor olabiliyor kıvamı koyu olduğu için. O yüzden parça parça yapmamız gerekebilir ya da büyük hazneli bir rondo kullanmalısınız. Nohutları önce biraz çekip sonra içine sarımsağı, tahini, 1 adet sıkılmış portakal suyunu, bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı kimyonu koyup karıştırın.Sarımsak aromasını daha çok versin diye önce bıçağın yan tarafı ile ezip, küçük parçalara bölüp öyle attım rondoya. Benim portakalım küçük olduğu için, tadına bakıp yarım portakal suyu daha ilave ettim.

Mezeyi servis tabaklarına alın. Bir tavada 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını hafif ısıtın altını kapatın. Bir çay kaşığı kırmızı pul biber koyup karıştırın. Zeytinyağını humusun üstünde gezdirin, isterseniz biraz maydanoz ile süsleyin ve servis edin. Bu meze bekledikce daha da güzel oluyor.

Ben bir kaba alıp buzdolabında bir gün bekletiyorum. Dinlendikce sanki tadı daha bir güzelleşiyor, iyice harmanlaşiyor. Afiyet olsun!


4 Mart 2013 Pazartesi

Ispanaklı Alabalık

Malzemeler:
  • 2 adet alabalık
  • 1 kase ıspanak
  • 1 kuru sogan
  • maydanoz
  • 2 domates veya domates püresi
  • tuz, tereyağı, baharat



 Alabalıkları ortadan yarıp içini temizleyin. Ben kafalarını da kestim çünkü balığın yerken bana bakmasını istemiyorum. Bir de aslında ıspanakları balığın içine koymak istiyordum ama içi küçük olduğundan yanında pişirmem gerekti. Balıkları tuzlayın.Kuru soğanı ve maydanozu kesin, tuzlayıp hafif yağladıktan sonra alabalıkların içine yerleştirin. Kürdan ya da ip ile içi açılmasın diye tutturun. Tavanızda tereyağını eritip balıkları kısık ateşte pişirmek için tavanıza yerleştirin.  
 Ispanakları yıkayın ve parçalara bölün. Tavadaki balıkları bir ters düz yapınki alt diğer tarafıda tereyağı ile buluşsun. Ispanakları tavanıza alıp üstüne domates sosunuzdan koyun. Ben yazın hazırlamış olduğum kavanozdaki domates sosumdan kullandım. İsterseniz 2 domatesi rendeleyip de yapabilirsiniz. Tuz ve baharat ekleyip 3-4 dakika kapağı kapalı balıklarla birlikte pişirin. Ben daha sonra ıspanakları başka bir tavaya aldım yanmasınlar diye. Balıkları ara ara çevirin. Gerekirse biraz yağ takviyesi de yapabilirsiniz tavaya yapışıp yanmasın. Tabağınıza alıp, yanına da ıspanakları koyun. Evde haşlanmış nohut da olduğu için onu da ıspanaklara ilave ettim. Taze soğanla süsleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!

3 Mart 2013 Pazar

Efsane - Kurt Çocuk




 "Şu yeryüzünde cehennemi andıran bir yer varsa,
bil ki ben oradan geliyorum."

Bendeniz, Hilseim'li Aelred, hafızamda yer etmiş anılar
ve hayatta kalan birkaç kişinin tanıklığıyla birlikte sizlere,
mutlak güce sahip olmak için yanıp tutuşan birkaç insanın
sebep olduğu dramatik olayları aktaracağım.

Ki, bu olaylar neticesinde, Halsbourg'lu Tristan
Avare Şövalye adını aldı. 

 Uzun zamandır yazmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım konu. Prestij Kitap adına yaptığımız çizgi roman çevirisinden 5 bölümlük bir seri. Kitabın yazarı ve çizeri Belçikalı Yves Swolfs. Efsane orta çağ döneminde bir düklükte olan olayları ele alıyor. 'Kurt Çocuk' isimli ilk bölümde karakterleri tanıyor ve baş karaktere neden 'kurt çocuk' denildiğini öğreniyoruz. 

Aynı yazardan 'Durango' serisinide çevirmekteyiz. Yakın zamanda onlarada kısa bir tanıtım yaparım kısmetse. Öteki Sinema sitesinde çok güzel bir yazı yazmışlar, burayada bir göz atın derim :)