5 Mart 2013 Salı

Sodalı Burgular



Malzemeler:
  • 20 gram yaş maya ya da bir paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı soda
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase kaşar peynir ve beyaz peynir
  • aldığı kadar un (3-4 bardak)
  • tuz, çorek otu, susam
  • yumurtanın sarısı  

Evde yaptığımda yaş maya olmadığından, kuru mayayı bir çay kaşığı şeker ilave edip sıcak suda eritip kabarması için biraz bekledim. Maya, su, süt ve şekeri karıştırın. Yağ, tuz ve sodayı da ekledikten sonra, unu azar azar ilave edip, yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamurun üzerini örterek yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Rendelenmiş kaşar ve ezilmiş beyaz peyniri hamura karıştırıp, tekrardan yoğurun. İlk başta biraz cıvık gibi olacaktır ama yoğurdukca düzelecektir. Hamurları ufak bezelere ayırın. Parmaklarınızı yağa bandırıp bezeleri tekrar yuvarlayın, bu şekilde hamurun açılması daha da rahat olacaktır. Hamurları şerit halinde açıp, birbirine burgulayın. Fırın tepsisine dizip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susamı serpiştirn. 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
Afiyet olsun!