18 Mayıs 2012 Cuma

Karışık Kızartma

Malzemeler:
  • patlıcan
  • patates
  • biber
  • domates
  • kabak
  • sarımsak - soğan
  • baharat, tuz ve sıvıyağ

Biraz tembel işi olsun, sürekli önü arkayi kızardımı diye kontrol etmek istemiyorsanız; kabak ve patlıcanı yuvarlak halka yerine, enine şerit şerit kesin. Kızardıktan sonra iki parmak genişliğinde kesersiniz. Ben sırasıyla önce patlıcanları (en çok yağı onlar çekiyor, daha sonra salıyor), kabakları, patatesleri kızartıyorum. Biberleri az yağda kapağı kapalı olarak pişirin, yoksa ocağınız çok batacaktır çünkü yağı etrafa çok sıçratıyor. Kapağı açmadan öncede ya ocağın altını kısın, ya da ateşten alıp öyle açın. Domateslerin kabukları kalınsa, kabuklarını önce soyun. İster soğan, ister sarımsak doğrayın, tavanızda kalan az yağda domates ve sarımsağı (veya soğanı) soteleyin, dilerseniz sulandırılmış salçada ekleyebilirsiniz. Ben domatesleri biraz diri seviyorum ama o isteğe bağlı. Tabağınızı kızartmaları alın, en üste domateslerinizi de koyup sıcak servis yapabilirsiniz.

Bu şekilde biraz ağır olduğu için kızartmayı bir kenara alıp soğutabilirsiniz. Bir kasede sarımsak ve yoğurdu çırpın ve kızartmanın üstüne gezdirin. Üstünü kırmızı pul biber, nane veya kekikle de süsleyip, soğuk meze olarak sunabilirsiniz.
Afiyet olsun!