15 Şubat 2010 Pazartesi

Spring rolls, cin boregi



Malzemeler:

  • 1 soğan
  • 1 kase soya filizi
  • 1 kase börülce fasülyesi
  • 1 pırasa
  • 1-2 havuç
  • 1 veya 2 kase beyaz lahana
  • 250 gram tavuk göğsü
  • soya sosu
  • yağ, tuz, baharat
  • spring rolls hamuru
  • ya da sigara böreği yufkası
  • rice vermicelli
Rice vermicelli, yani pirinç eriştesi her yerde bulunmuyor sanırım Türkiye'de. Bunun kullanımı sebzeleri sıkılaştırması ve yağda pişerse eğer dağılmamasını sağlıyor. Ayrıca elbette farklı bir lezzet veriyor. Börülceler geç piştiği için önceden haşlanmalı. Çin lahanası, beyaz lahanadan daha güzel yakışacaktır eğer bulabilirseniz. Sebzeleri özellikle ince ve uzun (jülyen) kesmemenizi öneririm.

Tavuk gögsünü minik minik kesip, soğan ve birkaç damla soya sosu ile yağda pişirelim. Börülce, lahana, pırasa ve havucu vok tavamızda 5 dakika kadar pişirelim. Birkaç damla soya sosu daha ilave edebilirsiniz. En son soya filizlerini ve tuzu da ekleyip 2 dakika kadar da öyle pişirdikten sonra harcı soğumaya bırakalım. Vermicelli'yi ılık su da bekletmek gerekiyor. Şişmesi için. Sıcak su hamurlaştıracaktır, onun için soğuk veya ılık su kullanmak en iyisidir.

Loempia, spring rolls hamurları normalde kare şeklinde olur, pirinç unundan yapılmıştır. Ve inceciktir. Yoksa sigara böreği yaptığınız şekilde de yapabilirsiniz. Harcın içine hazırladıysanız vermicelli'leri karıştırabilirsiniz. Hamurları su ile hafif ıslattıktan sonra hazırladığımız harç ile doldurup, bir güzel saralım. Sonra yağda pişirip afiyetle yiyelim.
Alternatif olarak yağlı sevmezseniz fırında da pişirebilirsiniz. Bunun için süt, yumurta ve yağdan oluşan bir sos yapmalısınız. Aynı şekilde çin böreklerimizi hazırlayıp, fırına koymadan önce bu sosun içine daldırıp, fırın tepsisine dizmelisiniz. Daha hafif ama yine aynı lezzette olacaktır. Üstteki resim fırında pişirilmiş olandan bir görüntüdür. Bu sefer çin börekleri biraz renksiz oldu. Paprika biberi ve evde bulunan diğer sebzeleri de ilave ederek deneyebilirsiniz. Ben her defasında farklı bir karışım kullanıyorum çünkü :)
Afiyet olsun!