11 Şubat 2010 Perşembe

wok, sebzeli tavuk (2)



Malzemeler:
  • tavuk (200 gram)
  • mantar (200 gram)
  • pak choi (ya da ıspanak)
  • soya filizi (100 gram)
  • 1 soğan
  • 1 kırmızı paprika biberi
  • 1 havuç
  • soya sosu, yağ, tuz, baharat
Genelde yemeği hazırlamadan 1-2 saat öncesi soğanı ve tavuk gögsümü küp küp doğrayıp, biraz zeytin yağı, soya sosu ve tüz ile marine edip, dinlendirmeye bırakıyorum. Soya sosunu fazla koyarsak tavukların rengi ve tadı değişir. Fazla vaktiniz yoksa marine etmeden de direk tavaya atabilirsiniz soya sosu ile.
Tavuklar pembeleşinceye kadar pişirip, wok tavasına pak choi sebzesini, paprikayı ve havucu ilave eden, üzerine birkaç damla soya sosu da dökerseniz sulu sulu pişecektir. Soya sosu yerine istridye sosu, thai sosu veya herhangi wok sosu varsa (black bean, shitachi vesaire) tercih edebilirsniz. Ben farklı bir lezzet ve görünüm olsun diye bu sefer pak choi sebzesini seçtim ama her zaman ama her yerde bulunmuyor maalesef. Bunun yerine çin lahanası veya bir tutam ıspanak da tercih edebilirsiniz. bir 5 dakika kadar pişirdikten sonra mantarları ve soya filizlerini de ilave edip 2-3 dakika daha pişirdikten sonra yemeğimiz hazırdır. Tercihen mantarlarla birlikte birkaç damla daha soya sosu dökebilirsiniz. Bu sebzelerin hafifce sulanmasını sağlayacaktır. (Fazla koymamanızı öneririm). Ek olarak, wok yemeğinin özelliği yüksek ateşte çabuk pişirmektir, ateşi kısarsanız yemekleriniz gereğinden fazla sulanır ve tadı olması gerektiği gibi olmaz.

Alt resimde garnitür olarak yanına kahverengi pirinç yapmıştım (burada zilvervlies rijst olarak geçer). Bol suda haşlanan bir pirinç türüdür. Lif oranı bildiğimiz beyaz pirince göre daha fazladır ve daha sağlıklıdır, özellikle uzak doğu sofrasına yakışır.
Afiyet olsun ^_^