4 Şubat 2010 Perşembe

Elmali turta - appeltaart


Malzemeler:
  • 1 kilo elma
  • 2 yumurta sarısı
  • 150 gram margarin
  • 2,5 su bardağı un
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım paket kabartma tozu
  • yarım çay bardağı pudra şekeri
  • tarçın, limon
  • reçel (isteğe göre)
  • fındık, ceviz, badem...
Elmaları ufak ufak kesin (ben ince ve yassı küçük dilim olarak kestim. Bazıları küp olarak keser, bazıları da rendeler). Elmaları soyduktan sonra limonla sıvazlarsanız, kararmasını önlemiş olursunuz. Elmaları bir tavaya koyduktan sonra üzerine tarçın ilave edip, bir tatlı kaşığı kadar da şeker ekleyip pişirin. Biraz ekşi elma seçmenizi öneririm. Ekşi ile tarçın birleşince tadı daha hoş oluyor. Tarçın yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar olsun ama severseniz daha fazla da olabilir elbette. Hafif sulanmaya ve renk değiştirmeye başladığında söndürüp, soğutmaya bırakın.

Ayrı bir kaba un, şeker, kabartma tozu, yumurtayı ve yağı ilave edip bir güzel yoğurmaya başlayın. Hepsi güzel bir kıvama geldikten sonra yarım ile bir saat arası buzdolabında bekletin. (Ya da 10 dakika kadar buzlukta da olabilir sanırım, benim fazla zamanım olmadığından öyle yaptım). Hamurun bir kısmını (çeyreğı kadar) üst için ayrı koyun. Geri kalan hamuru merdane yardımıyla açıp, kalıbınıza güzelce yerleştirin.
Kalıbı keklerde yaptığınız gibi önce yağlayıp sonra unlarsanız turtanız piştikten sonra fazla yapışmaz. Kalıbın içindeki hamuru çatal yardımıyla delikler açın. Üzerine tercihen biraz reçel sürebilirsiniz. Elma harcını hamurun üstüne yaydıktan sonra, üzerine biraz ceviz, fındık gibi çerezler de serperseniz tadı daha da leziz olur.
Geri kalan hamuru şeritler halinde açın. (elinizde yuvarlayabilirsiniz, maalesef kopanlar oluyor). Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika arası pişirelim. Soğuduktan afiyetle yemeye hazırdır.
Afiyet olsun! ^_^