5 Aralık 2014 Cuma

Haşhaşlı Mercimekli Börek

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 bardak mercimek
  • böreklik haşhaş
  • sıvı yağ
  • soğan
  • kimyon
  • tuz
 
Bir su bardağı yeşil mercimeği birkaç saat öncesinden (bir gün öncesinden sıcak suda ıslayın). Kabaracaktır ve daha çabuk pişecektir. Bir yemek kaşığı haşhaşı bir çay bardağı sıvı yağın içinde açın. Mercimekleri kaynar suda haşlayın. Yumuşayınca süzdürün. Soğanı yemeklik doğrayın. 2-3 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Mercimekleri ekleyip birkaç dakika birlikte kavurun. Bir miktar tuz ve kimyon ekleyin. İç harcı soğuması için bir kenara alın. 



Yufkayı tezgahın üstüne serin. Fırca yardımıyla haşhaşlı yağı sürün. Kıvamı katı olmasın. Kolay sürülebilmesi gerek. Yufkanın yarısına kadar yağ sürün, diğer yarısını üstüne kapayın. 5 veya 6 esit parçaya bölün.
(Bir yufkayı tamamen sürüp, ikinci yufkayı üstüne kapatın. Ama tek yufkayı ikiye katlamak daha kolay olacak sanırım). Uc kısmına mercimekli harcdan koyup sigara böreği gibi sarın. Uçlarını su ile ıslatıp yapıştırın. 

Sardıktan sonra vaktim olduğundan 2 saat kadar tepsinin üstünde buzdolabında sakladım. Hemen pişirmenize gerek yok. 180-200 derecelik fırında üstü kızarıncaya dek pişirin. Gerekirse börekleri bir alt üst yapın. Sıcak veya ılık olarak ikram edin. Çıtır çıtır bir lezzet olacaktır.

Afiyet olsun!