10 Eylül 2014 Çarşamba

Kışlık: Lütenitsa

Lütenitsa,
köz biber, köz patlıcan ve domatesin müthiş uyumu. Biraz uğraştırıcı ama harika bir sos. Biz bu sene farklı bir şekilde hazırladık ama lezzet olarak pek bir fark göremedim aslında. Aksine biraz daha yorulduk yani. Ben bu seneki şeklinide yazayım. Geçen sene yayınladığım sosun tarifi:

Lütenitsa Sosu (2013) 

Fark olarak bu sene kıl biber (köy biberi) ekledik ve havuçları renledeyip soteledik. Ama önceden haşlayıpda koyabilirsiniz.  Birde ben hepsini sonunda blender ile püre haline getirdim. Siz isterseniz parçalı olarak da bırakabilirsiniz. Kahvaltıda öyle daha hoş olabilir. Ya da akşam yemeğinde meze olarak. Malzemeler biraz göz kararı, az fazla az eksik fark etmeyecektir.



Malzemeler:
  • 3-4 kilo söbü domates
  • yarım kilo havuç
  • yarım kilo yeşil kıl biber
  • 1 kilo patlıcan
  • 1,5-2 kilo kırmızı kapya biberi
  • sirke
  • yağ
  • maydanoz
  • bir baş sarımsak
  • 3-4 soğan
  • baharat
İster köz aparatında, isterseniz fırında patlıcanları ve biberleri közleyin. Miktarı çok oldugundan fırını tavsiye ederim. Domateslerin kabuklarını soyun. Bunu pratik yapabilmek için domateslerin arkasına çarpı atıp, 10-15 dakika kadar fırınlayın. Hem biraz pişerler, hemde kabuları zar gibi ayrılacaktır. Geniş tencerenize bir miktar sıvı yağ koyun. Soğanları küp küp doğrayın. Rendelenmiş havucu da ekleyin beraber soteleyin. Onlar hafif ateşte sotelenırken, yeşil kıl biberleri (köy biberlerini veya turşuluk kullanılan biberlerde diyebiliriz) ince doğrayın ve tencereye ekleyin. Beraber sotelensin. Kabukları soyulmuş ve birkaç parçaya bölünmüş domatesleride ekleyin. Sarımsakları temizleyin ve ister birkaç parcaya bölüp, isterseniz bıçagın yassı tarafıyla ezip ekleyin. 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. Yarım demet maydanozu ilave edin. Tencereye harlı ateşte kaynadıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte en az yarım saat pişirmeye devam edin. Söbü (bardak domates, Çanakkale domatesi, Bursa domatesi.. yöreye göre ismi değişiyor) tercih etme sebebimiz etli olmasından. Elbette başka domatesleride deneyebilirsiniz. Domates çok suluysa o suyunu tencereye fazla eklemeyin, yoksa sosunuzun kıvamı çok sulu olacaktır.

Domatesler pişene kadar, biber ve patlıcanları temizleyin. küp küp doğrayın ve tencereye ilave edin. Eğer biber ve patlıcanlar bütün kalsın istiyorsanız, az bir miktar ilave edin ve tenceredekileri 5 dakika beraber harlı ateşte kaynattıktan sonra blenderdan geçirin. Parçaları son anda koyun.  Ya da her seyi katıp karıştırın. yarısını ayırıp blenderdan geçirin ve tekrar birleştirin. Sizin keyfiniz nasıl isterse :)

Benim gibi sos olsun istiyorsanız hepsini tencereye koyun beraber kaynasınlar. 2 tatlı kaşığı tuz koyun. Bir çay bardağı kadar sirke ekleyin. Sirkenin kokusu çıkana kadar pişirin. 5 dakika yeterli gelecektir. Zaten yerken onun tadını almıyorsunuz (ben sirke hiç sevmem). Son olarak arzu ederseniz bir miktar zeytinyağı ve baharatlardan ekleyin. Kapaklarınızı kaynatın. Sıcak sosu kavanozlara koyun ve kapaklarını kapatın. Bir gün ters çevrilmiş vaziyette bekletin.Kullandığınız miktara göre 3-4 kavanoz çıkacaktır.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder