28 Kasım 2013 Perşembe

Dızmana


Malzemeler:
  • 1 kase lor peyniri
  • 1 paket yaş maya
  • 1 bardak süt
  • 1 bardak su
  • yarım bardak sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz
  • şeker (maya için)
  • aldığı kadar un 
  • yarım kilo yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 kase kaşar rendesi
  • tuz
Dızmana, Bulgaristan göçmenlerinin geleneksel bir lezzetidir. Kahvaltıda ve çay yanında harika gidecek bir hamur işi türü. Yapılışı da kolay lezzeti de harikadır.
Karıştırma kabınıza 5 bardak kadar unu koyun, ortasına havuz açın içine mayayı, şekeri ve ılık suyu koyun ve mayalanması için 10 dakika kadar bekleyin. Havuzun içine yağı, ılık/soğuk sütü koyun, un kısmına tuzu sepeleyin ve kenardan unu ala ala hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar devam edin. Bunun için gerektiğinde un ilave edebilirsiniz, hamur katı gibiyse azıcık su ile açabilirsiniz. Hamuru güzelce yoğurun, mayalanması için üstünü örtün.
En az bir saat dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın, ortasını açın ve içine bir miktar -mesela fındık kadar- lor peyniri koyup top şeklinde elinizde yuvarlayın (lor tuzsuz ise içine az tuz ekleyebilirsiniz). Yuvarladığınız topları az aralıklarla yağladığınız veya fırın kağıdı koyduğunuz tepsinize yerleştirin ve parmaklarınızla üstüne bastırıp yassıltın. Bu miktarla 2 büyük borcam (30 cm çapında) çıkacaktır. Mayalı hamur olduğundan bereketli oluyor. Tepsi mayası gelene kadar fırınınızı 10 dakika kadar açın. 

Yoğurdu 2-3 yumurtayı ve tuzu bir kapta çırpın. Bunu hamurunuzun üstünde gezdirin ve 200 derecelik fırına verin. 20-25 dakika sonra (yoğurdu tutunmaya başlayacaktır) üstüne kaşar rendesini verin ve kızarıncaya kadar 40-45 dakika kadar pişirin. 2 tepsi veriyorsanız altlı üstlü pişirebilirsiniz sanırım.
Ilıdıktan sonra reçel, bal, marmelat, veya kahvaltılıkla birlikte harika böreğiniz hazırdır.
Afiyet olsun!