5 Eylül 2010 Pazar

Pesmet


Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 2,5 su bardağı ılık süt
  • yarım yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • un (yaklaşık 1 kilo)
  • kızartmak için sıvı yağ
Pesmet, muhacirlere özgü bir hamur işidir. Pişi olarak da bilinir.

Maya ve şekeri karıştırıp kabarmasını bekledikten sonra unumuzun içine bir çukur açıp içine yumurtayı, tuzu ilave edelim. Ilık süt ile hamuru yedire yedire yoğuralım. Hamur kulak memesi kıvamına gelince limon büyüklüğünde bezelere ayıralım. Unlanmış bir tepsinin içine hamurları dizip, üstünü bir bezle örtüp hamurların mayalanması için yarım ile bir saat arası dinlenmeye bırakalım.

Merdane yardımıyla bezeleri daire şeklinde kalın olarak açalım. (Fazla inceltince piştiğinde kıtır kıtır oluyor, tercihinize bağlı). Hamurlara güzel bir biçim vermek için yuvarlak hamuru bıçakla 4'e bölebilirsiniz. Kızgın yağın içinde kızarıncaya kadar önlü arkalı pişirelim..
Afiyet olsun!