17 Şubat 2013 Pazar

Kısır

Malzemeler:

  • ince bulgur
  • kuru soğan
  • domates ve biber salçası
  • nar ekşisi
  • limon
  • sıvı yağ
  • baharat: isot, kimyon, kırmızı pul biber, nane, v.s.
  • yesillik: marul, soğan, maydanoz 


Kısırı herkes farklı bir şekilde yapar. Kimi malzemeyi içine çiğden koymayı tercih eder. Kimi önceden soteleyip. Kimi yoğurur, kimi kaşıkla karıştırır. Benim bu sefer tarif edeceğim aslında hepsinin karışımı gibi bir şey, birazda Hatay usulüne benziyor.
Kısırı yapmak istediğiniz kişi sayısına göre birer çay bardağı bulgur olarak ölçebilirsiniz. Ben yaklaşık iki su bardağı bulgur kullandım. Bulguru kapaklı bir kaba alın, üstüne tuz sepeleyin. Yarım yemek kaşığı isotu 2-3 yemek kaşığı kaynar suyun içinde çözün ve bulgurun üstüne dökün. Daha sonra kaynar su ile bulgurlarınızı haşlayın ve kapağını kapatıp demlenmeye bırakın. Suyun miktarına dikkat edin, bulguru biraz aşmalı. Fazla koyarsanız lapa gibi olur.

Sıvı yağda ince yemeklik doğranmış büyük bir soğanı soteleyin. Domates ve biber salçası ilave edin ve birlikte 2-3 dakika soteleyin. Baharatlarınızı da koyup ateşten alın. Demlenmiş olan bulgurun üstüne dökün ve kaşık yardımı ile salçalı sosu bulgurlara biraz yedirin. Soğumaya bırakın.

Bu arada marul, maydanoz ve yeşil soğanı yıkayın, kurulayın ve doğrayın. Kısırın üstüne arzuya göre nar ekşisi ve/veya limon ekleyin. İster elle, ister tahta bir kaşıkla güzelce harmanlayın. Tadını tuzunu kontrol edin, gerekirse biraz daha sıvı yağ ilave edin. Son olarak doğranmış yeşillikleri de karıştırıp servise hazırlayın.
Afiyet olsun!