3 Ocak 2010 Pazar

Cevizli muffinler

Malzemeler:
  • 1 bardak şeker
  • 1 bardak süt
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 5 yumurta
  • vanilya şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 500 gram kek unu
  • limon/portakal rendesi
Kabın içine 5 yumurta kırılıp bir bardak da şeker ilave edilip köpürünceye kadar çırpılır. Eğer aceleniz yoksa ve üşenmiyorsanız beyazı ve akını ayrı kaplara alıp, şekerini beyazla birlikte çırpıp, sarıyı da ayrı çırparsanız biraz daha kabarması gerekir. Kekin iki tane önemli püf noktası vardır. Birincisi yumurtaların çok güzel çırpılmaları, ikincisi de pişerken fazla yüksek derecede pişirilmeyip, fırın kapağının kesinlikle açılmaması. Yoksa kaparmak şu yana dursun, kek içine çökecektir.
Yumurta ve şeker çırpıldıktan sonra, kaba yağ ve süt de teker teker ilave edilip çırpılır. Ununu azar azar miktarda eklerkene içine vanilya şekerini ve kabartma tozunu da koynayı unutmayın. Un ile birlikte karıştırılırsa pırtılanmaz. Limon ve/veya portakal kabuğunu da rendeleyip ekstra aroma katması için harcımızın içine ekleriz. Kek hamuru kıvama gelene kadar un ilave etmeye devam edilir. Muffin kalıplarına doldurulup, üzerine cevizler konulur. Ceviz aslında benim son anda aklıma geldiği için, normalde harcın içine koyuyorum, içinden çıkması daha güzel. Üstüne konulunca da görünüşte hoş duruyor. Tabii isteğe göre ikisi de yapılabilinir.

Önceden ısıtılmış 170 derece civarı sıcaklıkta yaklaşık 35 dakika pişirilir. Eğer kullandığınız kek kalıbı derinse, pişme süresi ona göre artıyor. soğuduktan sonra servise hazır.
Afiyet olsun!