31 Ağustos 2016 Çarşamba

Leiden - Hollanda




Leiden, Lahey'in kuzeyinde bulunan ve eski Ren nehrinin tam ortasından geçen tarihi bir şehirdir. Universiteit Leiden 1575 yılında Hollanda'da kurulan ilk üniversitedir. Aynı zamanda benimde bir dönem okumuş olduğum yerdir. Leiden gibi eski üniversitelerde Amsterdam ve Groningen şehirlerinde de kampüs olayı pek yok. Şehir merkezinin farklı yerlerinde tarihi binalarda ders verilmektedir. Leiden, kültürüyle, mimarisiyle ve tarihiyle ihtişamli bir şehirdir. Hollanda'nın altın çağında, yani 17. asırda Amsterdam'dan sonra ikinci büyük şehir haline gelmiş. Hatta o zamanlarda bizim lalemizi de alıp Hortus Botanicus'de (botanik bahçe) yetiştirmişlerdir. 




Müze serverler için Leiden'de gezilecek çok müze var: Rijksmuseum van Oudheden (arkeoloji müzesi), Museum Volkenkunde (etnografya müzesi), Japanmuseum SieboldHuis, Hortus botanicus Leiden, Museum Boerhaave (bilim tarihi müzesi), Naturalis Biodiversity Center, Stedelijk Museum De Lakenhal (tarih ve güzel sanatlar müzesi). 




Dünyaca ünlü ressam Rembrandt van Rijn Leiden'da doğma büyüme. Sadece Rembrandt değil; Jan Steen, Gerrit Dou ve Frans van Mieris de Oudere gibi ressamlarda doğma büyüme Leiden'lı. Ünlü Hollanda'lı yazarlar ve şairler var. Üniversitede çalışmış olan Nobel ödüllü bilim adamlar, teknisyenler. Hatta Albert Einstein 1920'den itibaren özel öğretim görevlisi olarak bir dönem burada bulunmuş. Bu arada "de Leidse Loper" adında Leiden'ı gezebileceğiniz bir harita var. Şehir merkezinde bulunan özel ve güzel yerleri kaybolmadan gezebilir, görebilirsiniz. (http://m.deleidseloper.nl/)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder