- beyaz ahana
- acur/kornişon
- havuç
- karnabahar
- (top) biber
- üzüm sirkesi
- iri tuz
- limon tuzu
- nohut
- sarımsak
- maydanoz/kereviz sapı
Turşuyu göz kararı yaptığım için tam bir miktar veremeyeceğim aslında. Turşuları bir ay önce kurdum ama yazmak anca şimdiye kısmetmiş.
3-4 kilo kadar lahanayı temizleyin ve doğrayın. Geniş bir legenin içinde yaklaşık 2 yemek kaşığı yemeklik tuz ile ovalayın ve birkaç saat bekleyin. Lahana böyle yumuşak olacağından bidonda da az yer kaplayacaktır.
1-2 kilo havucu soyup yıkayın. 3-4 parçaya bölün. 1-2 kilo acuru yıkayın ve bıçağın ucuyla ortasına değdirin. Böylelikle içide çabuk oluşacaktır. Biberleri yıkayıp temizleyin.Yarım kafa karnabaharı temizleyin ve parçalara bölün. 2 litrelik bidona/şişeye kuracaksanız altına 10 adet kadar kuru nohut atın. (Bu turşu oluşumunu hızlandıracaktır). Malzemeleri koyunaralarına 3-4 diş sarımsak atın. Sebzelerin en üstüne bir tutam saplı maydanoz ve/veya kereviz sapları koyun.
Ayrı bir leğende bir litre suya 1 su bardağı sirke, 2 yemek kaşığı salamura tuz, 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı bidonun ağzına kadar doldurun. Ve kapağını kapatın. Yaklaşık 3-4 hafta sonra turşunuz yemeye hazır olacaktır. Tuz ayarını damak tadınıza göre ayarlayın. 2 kaşık normal ama tuzlu severseniz eğer miktarını arttırırsınız.
Ben avucları ayrı, diğer malzemeleri de 10 litrelik bir bidona kurmuştum. 3-4 hafta sonrası malzemeleri küçük kaplara ayırdım ve karıştırdım. Pembemsi renk almasını istiyorsanız. Mor lahananın salataya doğrayamadığınız o kalan sert kısımlarını turşunun üstüne koyun 2 gün içinde rengini salacaktır. Birde beyaz lahana olan bidonu açarken dikkat edin, suyu dışarı fışkırtacaktır. 3-4 hafta içinde tabii ara sıra su seviyesini kontrol edin. Her ihtimale karşı şişelerin altına bir tabak ya da bez koyun, açtığınızda köpürürse etraf batmasın :)
Eşim biberi pek sevmediğinden az miktarda kullandım. Yemek yapmak zaten deney yapmak gibi değil mi? Katın karıştırın, bakalım neler olacak (^_^)
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder