- bir bağ kara lahana
- bir bardak pirinç,
- yarım bardak bulgur
- 2-3 soğan
- maydanoz
- kuru nane
- sumak
- zeytin yağı
- sıvı yağ
- pul biber
- tuz
- salça
Kara lahanaları yıkayın. Bol kaynar sulu bir tencerede 5 dakika kadar haşlayın. Hepsini birden atmayın tabii. 4-5 parçaya ayırın. Kaynar sudan çıkınca soğuk su ile şoklayın ve suyunu bir elekte süzdürün. 2-3 kuru soğanı yemeklik doğrayın. Bir çay bardağı kadar sıvı yağ-zeytin yağı karışımında soteleyin. Sırf zeytin yağı bana ağır geldiğinden ikisini karıştırıyorum. Soğanlar pembeleşince yıkayıp süzdürdüğünüz pirinç ve bulguru ekleyin. Birer yemek kaşığı domates ve biber salçacı (kaşıklar silme olsun) ekleyin. Domates rendesi veya domates sos da koyabilirsiniz ama yaz mevsimi olmadığından salça kullandım. Tuz sepeleyin ve bir bardak sıcak-kaynar su ekleyin. Suyu zaten hemen çekecektir. Pirinçler ne fazla diri ne de lapa olmalı. Bir tutam maydanoz. Bir tatlı kaşığı nane. Biraz pul biber ve sumak ekleyin. Kimyonda koyabilirsiniz. Karıştırıp tuzun kıvamını kontrol edin. 10-15 dakika dinlenmeye bekleyin. Suyu az ise biraz daha ilave edebilirsiniz.
Benim kullandığım kara lahana yaprakları büyük olduğundan bir yapraktan dört sarma çıkardım. Ortadaki sert sap kısmını bıçakla kesin. Lahanayı 2 veya 4 parçaya bölün. Her parçaya bir tatlı kaşığı iç harcından koyun ve sarın. Tencereye ekleyin ve bir kapakla bastırın. Üstünü geçmeyecek şekilde sıcak su koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra yaklaşık 20 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Kontrol edin ve gerekirse 5 dakika daha pişirin. 20-30 dakika demlemeye bırakın ve sarımsaklı yoğurtla servis edin.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder