11 Aralık 2013 Çarşamba

Körili Türlü ve Şehriyeli Pilav

Malzemeler:
  • pirinç
  • tel şehriye
  • sıvı yağ, margarin veya tereyağı
     
  • bir tavuk gögsü
  • bir havuç
  • bir patates
  • bir soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • (kurutulmuş) acı biber
  • köri tozu
  • zerdeçal
 

Pirinçleri suda yıkayın, vaktiniz varsa 15-20 dakika ılık suda bekletin sonra süzün. Nışastasını böyle atmış olacak. Bir buçuk su bardağı pirinç ve yarım çay bardağı şehriyeye iki buçuk bardak su ilave ediyorum. Pirinçin cinsine göre su miktarı değişir. 2 yemek kaşığı sıvı yağda şihriyeleri hafif pembeleşinceye kadar soteleyin, 25 gram kadar margarin veya tereyağı ilave edin ve eritin. Ben yağ miktarını az koyuyorum ama isterseniz biraz çoğaltabilirsiniz bunu.Eriyen ve hafif köpüren yağın üstüne pirinçleri ekleyin ve 4-5 dakika yüksek ateşte kavurun. Bu işlem pirinçlerin tane tane düşmesini sağlayacaktır. Varsa tavuk suyu veya tavuk bulyon koyun suyunuza. Ben yarım bardak tavuk suyu ilave ettim, 2 bardak sıcak-kaynar su. Tuzunu ekleyin, kapağını kapatın ve sununu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Yaklaşık 15 dakika sürüyor pilavın pişmesi. Tahta kaşık ile dibini kontrol edin, suyunu çekmişse altını kapatın, pilavı şöyle bir harıştırıp demlenmeye bırakın.

Pilavın suyunu koyup, pişirmeye bıraktığınızda, diğer yandan tavuğuda pişirmeye başlayabilirsiniz. Tavukları kuşbaşı doğrayıp bir tabağa alın ve üstüne 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökün. Bir tencere ya da kapaklı bir tavada soğanı 2 yemek kaşığı yağda soteleyin. Tavuk parçalarını koyun ve 1-2 dakika soteleyin. Rengi değiştiğinde biber, havuç ve patateside koyup 1-2 dakika soteleyin. Sarımsakları ekleyin, 1 yemek kaşığı köri, 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyin. yarım bardak kaynar su ve tuzunu koyun ve karıştırın. Kapağını kapatın. Önce harlı, sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Eğer suyunu iyice çekmişse bir miktar kaynar su daha ilave edebilirsiniz.
Yarım bardak yerine bir bardak su da koyabilirsiniz, suyuna ekmek banar, ya da pilavın üstünden sosun akmasını sağlayabilirsiniz, size kalmış. 
10-15 dakika sonra patateslerin pişmesini kontrol edin. İyice yumuşadığında altını kapatın. İster pilavın üstüne, ister yanına servis yapın. Üstüne kara biber ve pul biber ekleyin.
Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder