21 Kasım 2014 Cuma

Elmalı Sonbahar Keki

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya şekeri
  • 1 bardak kadar yağ
  • 1 bardak süt
  • 1 bardak şeker
  • 3 kuru incir
  • 4-5 kuru kayısı
  • ceviz
  • 2 elma
  • tarçın
  • 2 bardak kadar un

Yumurtalarla şekeri çırpın. Güzelce kabarsın. Süt ve yağı ekleyin. Yağı ben üç çeyrek kadar kullanıyorum. Kabartma tozunu, unu ve vanilya şekerinide koyup karıştırın. Un ayarını kendiniz ayarlayın. Akıcı bir kıvamda olması gerekiyor. Kuru kayısı ve inciri küp küp doğrayın ve ılık suda bekleyin. Böylelikle biraz yumuşayacak ve incirin kara suyu çıkacaktır. Keki cırptıktan sonra 1 elmayı içine rendeleyin. Küçük küçük doğrayabilirsinizde. 1 tatlı kaşığı kadar tarçın koyun. Biraz avuç kadar ceviz ve suyunu süzdürdüğünüz kayısı ve incirleride ekleyin. Kaşıkla karştırıp. Önceden kaylayıp unladığınız kek kalıbına dökün. İnce elma dilimleri ile üstünü süsleyin ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında önce 10 dakika kadar pişirin, sonra 160 dereceye indirin. Kek pişene kadar kapağını açmayın. Soğuyunca dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun!



Kuru Yufka Böregi


Malzemeler:
  • 3-4 adet kuru yufka
  • kuru soğan
  • 2-3 patates
  • 100-150 gram kıyma
  • sıvı yağ
  • su
  • süt
  • yumurta
Kuru yufka, normal yufkanın açıldıktan sonra saç üzerinde kurutularak elde edilen yufkaya denir. Özellikle bayram önceleri yapılır. Büyük şehirlerin çoğunda sanırım bayram önceleride satılmakta. Kuru olduğundan uzun bir süre muhafaza ediliyor. Sanırım o yüzden de tercih edilmekte. Normal yufkaya görede daha lezzetli ve doyurucu geliyor bana.



Yufkalar kıtır kıtır olduğundan kullanacağınız kadar yufkayı 3-4 tane (büyüklüğüne göre) su serpiştirerek ıslatın. Böylelikle yumuşayacaktır. Üzerine temiz bir bez örtüp 1-2 saat dinlendirin. Bu şekilde katlanması daha kolay olacaktır. Hatta börek yerine dürüm gibi veya ekmek niyetınede yiyebilirsiniz. 

Bir bardak süte, yarım bardak yağ, yarım bardak su ve 1 yumurta kırıp karıştırın. Soğan ve kıymayı kavurun. İsterseniz patatesleri rendeleyip biraz beraber soteleyin. Veya ayrı olarak haşlayın. Ben daha önceden haşlamıştım, çatalla ezip kıymaya karıştırdım. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Yufkayı fırın tepsisine yayın. Sütlü karışımla ıslatın. Diğer yufkaları 5-6 parçaya bölüp tepsiyeye yaydırın. Orta katına kıymalı patates harcından yaydırın. ve kalan yufkalarla üstünü örtün. Her kat yufkadan sonra ıslatmayı unutmayın. Kuru yufka olduğundan güzelce çekecektir sosu. En üst kat için düzgün bir parca kullanıp kenarda kalan kısımları üste doğru katlayın. Bıçakla kare kare kesin ve kalan sosu üzerine dökün. Arzuya göre çörekotu ve susumla süsleyin. Vaktiniz varsa 1-2 saat buzdolabında dinlendirin. Sosu daha çok içine çekecektir ve daha yumuşak olacaktır. 200 derecelik fırında üstü kızarına kadar pişirin. Çayın yanında ılık ılık ikram edin.
Afiyet olsun!

5 Kasım 2014 Çarşamba

Aşure (2)

Geçen senede Aşure tarifi yayınlamıştım. Aslında tarif aynı sadece miktarında değişiklik yaptım.Yinede yeni resimlerle tekrar anlatmak istiyorum.

Tarife buradan bakabilirsiniz:
http://gulfemce.blogspot.com.tr/2013/11/asure.html





Malzemeler:
  • yarım kilo buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kilo kadar şeker
  • sultani üzüm
  • kuş üzümü
  • elma
  • kuru kayısı
  • kuru incir
  • nar 
  • kuru yemiş
  • vesaire...
Bir gün öncesinden nohut ve fasulyeyi ıslatın. Buğdayı  4-5 defa güzelce yıkayın kırli suyu çıksın. Bir tencerede 10-15 dakika kadar kaynatın ve üzerine bolca kaynar su koyup şişmesi için bir gün kapağı kapalı bekletin.Ben yarım kilo buğdaya yaklaşık 4 litre kaynar su koydum ve ertesi sabah tencerenın ağzına kadar şişti sayılır. 
Ertesi gün besmele çekip 1 Fatiha ve 3 İhlas okuyup pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Kabarmış olan buğdayı suyu ile beraber daha büyük bir tencereye aktarın. Ben 10 litrelik bir tencere kullandım. Üzerine 2-3 litre kaynar su ilave edin. Fasülye ve nohutu düdüklüde 15 dakika kadar pişirin. Bakliyatlar eğer diriyse tencereye koyun. Benimkiler gibi fazla pişmiş ve yumuşamışşsa iyice son aşamaya doğru koyun ki eriyip gitmesinler. Pirinci yıkayıp koyun, yaklaşık bir yarım saat orta ateşte buğdayı kaybatın. Ara ara kaşıkla karıştırın dibi tutmasın.




8-10 kuru kaysıyı küçük doğrayın. 4-5 kuru inciri küçük doğrayın ve ayrı bir tencerede 7-8 dakika yumuşayıncata kadar pişirin. İncirin kara suyu çıkacaktır. Eğer tencereye ilave ederseniz aşurenizin rengini koyulaştıracaktır. O yüzden ayrı pişirip bir kenarda bekletin. Yarım veya tüm elmayı minik doğrayın, tencereye atın. Ben bir avuc mısır da koydum. Çiğ mısır kullanacaksanız başında koyun. Dondurulmuş kullanacaksanız tabii pişmeye yakın ilave edin. Buğdaylar yaklaşık yarım saat kadar piştikten sonra yıkadığınız 100'er gramlık üzümleri ve kaysıyı ilave edin.Ben bu aşamada nohut ve fasulyemi koydum. hep beraber 5-10 dakika kadar pişirin. Karışım iyice koyulaşacaktır. Biraz limon veya portakal rendesi ilave edebilirsiniz. Kimi gül suyu veya vanilya şekeri de koyuyor. 



Ayrı bir kabın içinde 4 bardak şekeri kaynar su ile çözün. Tencereye bardak bardak şekeri boşaltırsanız karıştırması zor olacaktır. Şekeri ilave edin ve beraber birkaç dakika pişirin. Ufak bir tabağa bir miktar alıp soğutun ve şeker kıvamını kontrol edin. Gerekirse bir iki bardak şeker daha ilave edin.
Adete göre bir fiske de tuz ekleyin. Ve 10 dakika kadar daha pişirin. İnciri de içine atmayı unutmayın. Aslında tam zaman veremeyeceğim. Biraz hissiyatınıza göre ve kafanıza göre takılın. Allah'ın izniyle o olacaktır zaten. 
Kimisi kuru yemişi (ceviz, fındık, fistik, vs.) içine koyuyor. Ben süsleme aşamasında kullanmayı tercih ettim

Tencerenin ağzını kapatıp varsa imkanınız bir Yasin-i Şerif okuyun. Aşureyi kaselere boşaltıp biraz soğumasını bekleyin. üzeri hafif kabuk tuttuğunda ceviz, findik, fistik, çikolata parçalari,  tarçın, nar ve/veya hindistan cevizi ile süsleyin ve konu komşuya dağıtın!
Afiyet olsun
Allah kabul etsin!

1 Kasım 2014 Cumartesi

Yeşil Mercimek Salatası

Malzemeler:
  • yeşil mercimek
  • kırmızı biber
  • kornişon turşu
  • havuç
  • mısır
  • limon
  • nar ekşisi
  • zeytinyağı
  • dereotu
  • maydanoz
  • yeşil soğan

Bu soğuk günlerde en çok ihtiyacımız olan şeylerden biride bakliyattır. O yüzden lezzetli ve hafif bir tarif paylaşmak istiyorum. Biz ilk olarak komşunun gününde tadmıştık. Daha sonra içine mısır ve havuç da ekleyerek daha renkli ve daha lezzetli hale geldi. (ama resim çekmeyi unuttuğumuzdan bu resimleri kullanıyorum)

3 bardak yeşil mercimeği birkaç saat öncesinden ıslatın. (Gerçi miktarını kendiniz belirleyin) Daha sonra hafif tuzlu suda pişirin. Fazla dağılmasın ama tane tane görünmesi daha hoş oluyor. Soğuması için derin bir kaba boşaltın. 3-4 yeşil soğan, yarım demet dereotu, yarım demet maydanozu ince ince doğrayın. Kırmızı köz biberi (turşuda olabilir) ve 3-4 kornişon turşuyu küçük küçük doğrayp ekleyin. Bir avuç mısır ve bir havuç rendesi koyun, yarım limon, bir yemek kaşığı nar ekişisi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz ekleyin ve bütün malzemeleri harmanlayın. Limon ve yağı damak tadınıza göre ekleyin. Vaktiniz varsa biraz buzdolabında bekletin ve kase kase ikram edin.
Afiıyet olsun!


Pratik Yağlı Turşu

Malzemeler:
  • kıl biberi
  • kapya (yağ) biberi
  • patlıcan
  • sirke
  • sıvı yağ
  • tuz
  • şeker
  • sarımsak
  • maydanoz

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba ^_^
Pratik yemeklerden devam edelim. Yemeye hazır turşu!
Bulgaristan göçmeni komşumuzun tarifidir.
Aslında turşudan ziyade meze olarak da ikram edebilirsiniz.

Bir buçuk kilo kıl biberi yıkayıp suyunu süzdürün. Bir buçuk kilo yağ biberini yıkayıp kurulayın. (Ben bu sefer kırmızı bulamadığım için yeşil olanlarından aldım ama kırmızılarıda alıp ilave edeceğim). Kıl biberlerin saplarını kesin. Yağ biberlerinın çekirdeklerini ayıklayın ve birkaç parçaya kesin. 

Derin bir tencerede bir su bardağı üzüm sirkesi, yarım su bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı tuzu karıştırın ve kaynatmaya başlayın.Tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz yani. Kaynamaya yakın sırayla biberleri sotelemeye başlayın. Tencerenın ücde biri ya da en fazla yarısına kadar doldurunki karıştırması rahat olsun. Kıl biberleri ince olduğundan çabuk pişecektir. Rengi döndüğünde ve yumusadığında işlem tamamdır. Biberleri delikli bir kepçeyle süzdürerek alın ve geniş bir borcamda soğumaya bırakın. Yarım demet maydanoz ve birkaç diş sarımsağı ince doğrayın. Biberlerle karıştırın. İyice soğuduğunda cam kavanozlara bastırarak yerleştirin ve borcamda arta kalan suyu üstüne ilave edin. 3 kilo biberden bir kiloluk 2 kavanoz doldu.



Biberler fazla yağ çekmeyecektir. Benim gibi patlıcanlada kullanabilirsiniz. O da çok leziz oluyor. 
Biberden arta kalan karışımı kullanabilirsiniz. Hatta patlıcan çok çektiği için ilave de etmeniz gerekebilir. 

Patlıcanları tamamen soyun ve ince uzun dilimleyin. Biberler gibi soteleyin. Yumuşaklığını ve tadına bakarak pişmesini kontrol edin. Borcama soğuması için alın. Bunun üzerinede biraz maydanoz ve sarımsak ekleyin. Biber ve patlıcanları karıştırmayın sakın. Soğuduktan sonra patlıcanlarıda bastırarak kavanoza yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın.

Turşuyu mutlaka duzdolabında saklayın. Sıcak ortamda çabuk bozulacaktır.
Afiyet olsun!