20 Temmuz 2014 Pazar

Enchilada

Malzemeler:
  • tortilla ekmeği
  • tavuk eti
  • biber
  • soğan
  • sarımsak
  • domates
  • krema-kaymak
  • kaşar
  • salça
  • yağ ve baharat

Meksika asıllı olan bu yemeği tabii aslına uygun yaptığım söylenemez ama ilk deneme için çok leziz olduğu kesin. Hem pratik, hem lezzetli, hem de farklı bir sunum, daha ne olsun değil mi?
Aslına uygun şekilde yapıldığında biber sosu ile sarılı tortilla soslanıp fırınlanıyor. İçi sos, dışı sos olsun istemedim. Fırında tortilla üstünde bir şey olmadığında sertleşeceği için ya krema ya da kaymak sürüp öyle kaşarla fırınlamak aklıma geldi.

Göz kararı yaptığım için bir miktar belirtmedim. Tavuk göğsü veya butu kuşbaşı doğrayın. Tavaya 2-3 yemek kaşığı yağ koyup tavukları atın, tavukların rengi döne dursun, soğan, sarımsak ve biberi doğrayıp tavaya ekleyin ve birlikte soteleyin. Birkaç tane domatesi soyup dilimleyin. Tavadakiler piştikten sonra domatesleri ve arzuya göre biraz salçada koyup karıştırın. kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Domatesler hafif eriyecektir. Tuz ve arzu ettiğiniz baharatları da ekleyin. 

Tortilla ekmeğinin ortasına bir miktar tavuklu harçtan uzunlamasına koyun. Koyduğunuz uzun kenarların uçlarını hafif içine kıvırın.(kenarlardan dışarıya akmasın). Sonra sağ ve sol kanatları katlayın. Katlı kısımlar alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Üstüne krema ya da kaymak sürün, kaşar rendeleyin. 200 derecelik fırında kaşarlar erinceye kadar 10-15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun! 



11 Temmuz 2014 Cuma

Büzgülü Pratik Börek

Malzemeler:
  • 4 taze yufka
  • lor peyniri
  • 1 yumurta
  • 1 kase yoğurt
  • sıvı yağ
  • su
  • tuz


 

Pratik ama bir o kadarda lezzetli bu büzgülü börek için bu sefer kaşar loru kullandık ama tabii siz istediğiniz üzere kıyma,  patates veya başka bir iç harcı kullanabilirsiniz.

Bir kasede sıvı yağ ve su karıştırın. Yufkayı serin ve yarısını fırça yardımıyla bu su-yağ karışımından sürün. Lor peyniri serpin ve yufkanın diğer yarısını üstüne kapatın. Pile pile büzdürün ve ister bu şekilde, isterseniz bizimki gibi yanlarını bitiştirip fırın tepsisine yerleştirin. Tüm yufkalara aynı şekilde hazırlayın. Bir kase yoğurdun içine bir yumurta ve bir miktar sıvı yağ koyun. Arzuya göre birazda tuz ilave edebilirsiniz. Güzelce çırpın. Yufkaları dört parmak arayla bıçakla kesin. Kaşık yardımıyla yufkaların üstüne yoğurt karışımını yayın. İsterseniz susam çörekotu da serpebilirsiniz. 200 derecelik fırında üstü kızarana dek pişirin. Önceden kesildiği için kolayca ayırabilirsiniz.

Afiyet olsun


8 Temmuz 2014 Salı

Islak kek

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 bardak şeker
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • krem şanti
  • çikolata sosu


Bu kekin üstüne bolca çikolata sos döküldüğünde "ağlayan pasta" olarak da bilinir.
Yumurtaları şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. İkişer kaşık süt ve yağ, ve unu döküp çırpın. Kabartma tozunu ve kakaoyu ekleyin ve karıştırın. Kek kalıbınızı yağlayın ve harcı içine dökün.170 derece fırında pişirin. Pişmesini bıçak veya kurdan yardımıyla kontrol edin. fırından çıkınca 5-10  dakika kadar bekleyin ilk sıcağı çıksın. Kürdanı keke 20-25 defa farklı yerlerine batırın, sütü eklediğinizde sünger gibi içine çekebilsin. Kürdan sonrası 2 su bardağı sütü kekin üstüne gezdire gezdire dökün. Soğumaya bırakın.

Arzuya göre bir paket krem şantiyi bir bardak sütle çırpın ve soğumuş olan kekin üstüne dökün. Ve çikolata sosuda hazırlayıp (ya da benmari usulü çikolata eritebilirsiniz). Krem şantinin üstüne bunu tabii sıcak sıcak dökerseniz olmaz, alttaki malzeme ile karışır. Çikolata biraz ılıyınca dökün. Birkaç saat buzdolabında dinlendirin ve dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun!



5 Temmuz 2014 Cumartesi

Şakşuka

Malzemeler:
 
  • 3/4 patlıcan
  • 3 yeşil biber 
  • 1 kuru soğun
  • 3/4 diş sarımsak
  • 2/3 domates
  • tatlı kaşığı salça 
  • tuz ve baharat
  • sıvı yağ
    resim biraz bulanık çıkmış ama lezzetine diyecek yok :=)

Patlıcanları küp dograyıp yarım saat suda beklin, süzüp kurultayın ve yağda kızartın. Havlu peceteye fazla yağını emmesi için koyun. Tavaya 2 yemek kaşıgı kadar sıvı yag koyumin. Soğanı doğrayıp soteleyin, biberleri doğrayın ekleyin, sarımsakları biraz ufaltın ve hepsini birkac dakika soteleyin. Domateslerin kabugunu soyun ve dograyin, salcayida ilave edin. Bir cay bardagi sicak su, biraz tuz, kimyon, kekik, nane ve pulbiber ekleyin ve suyu cekene kadar kapagi kapali pisirin. Servis tabagina once patlicanlari, sonra sosu dokun, maydanoz ve dereotu ile susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!

1 Temmuz 2014 Salı

Garnitürlü Mantar



Malzemeler:
  • mantar
  • bezelye
  • havuç
  • patates
  • kaşar peyniri
  • tuz ve baharat



Çabuk hazırlayabileceğiniz bir yemek türü. 5 çayında, gün ikramı veya akşam yemeklerinde aperatif olarak sunabileceğiniz ve çabuk hazırlanan basit ve lezzetli bir yemek tarifi.

Arzu ederseniz tabii hazır garnitur de kullanabilirsiniz. Miktar belirtmedim çünkü sizin kullanacağınız mantar miktarına ve büyüklüğüne göre değişecektir. Diyelim 250 gram mantar aldınız. Bir patates ve havucu küp küp doğrayın, bezelyeleride bir avuç kadar ekleyin ve kaynar suda 10 dakika kadar haşlayın. Mantarları temizleyin ve sapını kopartın. İsterseniz sırt kısımlarını hafif tuz ile ovalayabilirsiniz. Garnitüre biraz tuz ve baharat ekleyin, arzuya göre biraz zeytinyağı da koyabilirsiniz.Karıştırdıktan sonra mantarların üstüne tepeleme koyu, üstüne kaşar rendesi ve 200 derecelik fırında kaşar kızarana kadar fırınlayın.
İç harcınız arttıysa milföy hamuruna koyup birlikte fırınlayabilirsiniz. Ilık, sıcak servis edin.
Afiyet olsun!