22 Mayıs 2012 Salı

Semizotu yemegi

Malzemeler:
  • 1 bağ semizotu
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 soğan
  • tuz, baharat, sıvı yağ, salça


Semizotunu normalde çiğ veya hafif kaynar suya bastırıp, limonla harmanlayıp sonra bol yoğurtla yemeyi seviyorum. Bu sefer değişik olsun diye yemeğini yaptım. Bu biraz sade bir versiyonu oldu. Yani isteğe göre kıymalı da yaparsınız, domates de ekleyebilirsiniz. Pirinç yerine bulgur koyabilir, protein değerini arttırmak için nohut ekleyebilirsiniz, vesaire vesaire...

Pirinçi yıkayıp 3 misli suda 10 dakika kadar haşlayın. Pirinçler şişince yemeklik doğradığınız soğanı bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ve biraz salça ilave ederek karıştırın. Güzelce yıkayıp doğradığınız semizotunu da tencereye koyun, tuz ve isteğe göre biraz baharat ilave ederek kapağı kapalı kısık ateşte 6-7 dakika kadar pişirin. Eğer suyu az geldiyse elbette semizotunu koyduğunuzda biraz daha su ekleyebilirsiniz. Altını kapatıp demlemeye bırakın. İster sıcak, ister ılık üstüne limon sıkıp ya da yoğurtlayıp afiyetle yiyin.

Alternatif olarak:
Soğudugunda suyunu süzüp bir servis tabağına alın, üstünü sarımsaklı çırpılmış yoğurtla kaplayın, kırmızı pul biberle süsleyin ve yemeğinizin yanında meze olarak servis yapın
 Afiyet olsun!

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Mantarlı Alabalık

Malzeme:
  • 2 adet alabalık
  • 5-6 adet mantar
  • 1-2 adet domates
  • 1 tutam maydanoz, 2-3 dal yeşil soğan
  • tereyağı, tuz 


Yakın zamanda yine alabalık yapmıştım, ama bu sefer içine mantar da ilave ettim. Mantar suyunu bıraktığı için hem yemek biraz daha sulu oluyor, tavaya yapışmıyor, hem de sebzelere ve balığa hafif mantar tadı karışıyor.

Alabalıkları güzelce yıkayıp, tuzlayın. Domates, maydanoz, soğanı doğrayıp, balığın açık olan kısmından içine yerleştirin. Geri kalan kısmını tavaya koyun. Zaten balıkları çevireceğiniz zamanlarda iç malzeme dağılacaktır.
Tavada bir yemek kaşığı kadar tereyağını eritin. Eğer tereyağı ağır geliyorsa, tereyağını az kullanıp, yanına biraz da sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Balıkları tavaya yerleştirip orta ateşte pişirin. (Balığı çevirirken zarar vermemek için spatula kullanmanızı öeririrm.) 2-3 dakika sonra doğradığınız mantarları da tavaya ilave edin. Domates karışımı ile karştırın. Biraz tuz ve baharat koyabilirsiniz. Mantar hafif suyunu salacaktır. Kısık ateşte isterseniz tavanın kapağını kapatıp yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Arada kontrol edip balıkları çevirin. Balığı tabağa alın, mantarlı domates sosunu üstüne koyup servise hazırlayın.

 Bir önceki "alabalık" denemesi :)
http://gulfemce.blogspot.com/2012/04/tavada-alabalik.html

Afiyet olsun!




20 Mayıs 2012 Pazar

Soslu Spagetti

 Malzemeler:
  • yarım paket spagetti
  • 2 sivri biber
  • bir kase mantar
  • 2-3 domates
  • 2 diş sarımsak
  • küçük bir parça tavuk göğsü arzuya göre
  • zeytinyağı, tuz ve baharat (biberiye)

Bir tencereye bol su koyup, tuz ve yağ ilave edin, kaynayınca makarnaları içine ekleyip pişirin. Vaktiniz varsa bir saat öncesinden haşlamak daha iyi, böylelikle hamur daha bir kabarıyor ve dinleniyor. Pişmeye yakın altını kapatıp, 1-2 bardak soğuk su ekleyip, kapağı kapalı dinlendiriyorum. Makarna hem şişiyor, hem de yapışmıyor ve kurumuyor. Dilerseniz daha sonra makarna suyunu sulu yemek ya da çorbada kullanabilirsiniz.

Tavuk koyacaksanız eğer, öncelikle küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı da doğrayıp, bir tatlı kaşığı kadar (kuru) biberiye de ekleyip pembeleşinceye kadar pişirin. Halka doğranmış biberleride ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Rendelenmiş domatesleri ve doğranmış mantarları da ilave edin. İsterseniz biraz salça da ekleyebilirsiniz. Önce yüksek ateşte, kaynayınca da düşük ateşte pişirin. Tuz ve baharat ilave edin. Nane, pul biber olabilir. Karışımın kıvamı koyulaşınca süzdüğünüz spagettileri tavanıza alın ve güzelce harmanlayıp birlikte 2-3 dakika daha pişirin. Makarna böylelikle sosu içine çekecektir. Tabağına alıp, üzerine tane karar biber çekip servis yapın.
Afiyet olsun!



18 Mayıs 2012 Cuma

Karışık Kızartma

Malzemeler:
  • patlıcan
  • patates
  • biber
  • domates
  • kabak
  • sarımsak - soğan
  • baharat, tuz ve sıvıyağ

Biraz tembel işi olsun, sürekli önü arkayi kızardımı diye kontrol etmek istemiyorsanız; kabak ve patlıcanı yuvarlak halka yerine, enine şerit şerit kesin. Kızardıktan sonra iki parmak genişliğinde kesersiniz. Ben sırasıyla önce patlıcanları (en çok yağı onlar çekiyor, daha sonra salıyor), kabakları, patatesleri kızartıyorum. Biberleri az yağda kapağı kapalı olarak pişirin, yoksa ocağınız çok batacaktır çünkü yağı etrafa çok sıçratıyor. Kapağı açmadan öncede ya ocağın altını kısın, ya da ateşten alıp öyle açın. Domateslerin kabukları kalınsa, kabuklarını önce soyun. İster soğan, ister sarımsak doğrayın, tavanızda kalan az yağda domates ve sarımsağı (veya soğanı) soteleyin, dilerseniz sulandırılmış salçada ekleyebilirsiniz. Ben domatesleri biraz diri seviyorum ama o isteğe bağlı. Tabağınızı kızartmaları alın, en üste domateslerinizi de koyup sıcak servis yapabilirsiniz.

Bu şekilde biraz ağır olduğu için kızartmayı bir kenara alıp soğutabilirsiniz. Bir kasede sarımsak ve yoğurdu çırpın ve kızartmanın üstüne gezdirin. Üstünü kırmızı pul biber, nane veya kekikle de süsleyip, soğuk meze olarak sunabilirsiniz.
Afiyet olsun!

Tavuk Snitzel

Malzemeler:
  • 1 adet tavuk göğsü (600-700 gram)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı soda
  • 1 yumurta
  • pane harcı
  • tuz, baharat ve sıvıyağ


 Öncelikle tavukları fileto olarak kesin. Hamburger ya da sandeviç ekmeğine koyacaksanız, filetoyu o büyüklüğe göre kesersiniz. Filetoları bir kasenin içine alın, tuz ve baharat serpip ovalayın, üstüne sütü ve sodayı ilave edip güzelce harmanlayın. Kaseyi kapakla ya da streç filmle kapatıp buzdolabına dinlenmesi için koyun. Vaktiniz varsa 4-5 saat, yoksa bir saat durması gerekir, ki sut ve soda güzelce tavuk etinin içine işlesin ve marine olsun.

Bir kaseye yumurtayı çırpın, ikinci bir kaseye (çıtır) pane harcını, yoksa galeta ununu koyun. Sıvı yağı tavada kızdırın. Tavukları önce yumurtaya, sonra paneye bulayın ve yağda önlü arkalı pişirin.

Ben daha sonra hamburger ekmeğinin arasına koydum, altına kaşar, üstüne azıcık mayonez, ketçap ve marul.. ama onların resmini çekmeye fırsat tanımadan hepsini afiyetle götürdüler! ^_^





9 Mayıs 2012 Çarşamba

Salata üstüne Körili Tavuk

Malzemeler:
  • 100 gram tavuk gögsü
  • yarım kabak
  • 1 sivri biber
  • 1 salatalık
  • 1 domates
  • 1-2 yeşil soğan
  • 3-4 dal marul
  • sarımsak
  • köri, tuz, baharat ve zeytinyağı

Aslında bu yemek tamamen doğaçlama oldu. Tavuğu marine edip dolaba kaldırmıştım, sonra televizyonda köriden bahsettiler, içinde bulunan kurkuma baharatının ne kadar faydalı olduğunu ve bende uzun zamandır köri kullanmadığım için hadi bir de böyle deneyelim dedim. Evde o an sadece kabak ve yeşil biber vardı, ama eminim havuç ve kırmızı biberde çok yakışacaktır. Ortaya böyle bir şey çıktı. Ilık olarak salatanın üstüne servis yaptım ama isteyen yanına pilav veya patates haşlaması yapabilir. Hatta lavaş arasına sarıp da yiyebilirsiniz..

Tavuğun miktarı az olduğu için, ona görede köriyi ilave etmek lazım. Diyelim yarım kilo tavuk kullanacaksınız ona yaklaşık bir yemek kaşığı köri koymanız gerekmektedir. Yukarıdaki malzeme anca bir kişiye yeter zaten.

Tavuğu ince ince fileto şeklinde kesin ve 1 diş sarımsağı da içine doğrayın, biraz baharat ve 1 kaşık zeytinyağı ile harmanlayıp buzdolabina kaldırın. İçine çeksin güzelce marine olsun diye biraz dinlendirebilirsiniz ama vaktiniz yoksa bekletmeden de pişirilir. Teflon tavayı ısıtıp tavukları içinde biraz soteleyip kapağı kapalı pişirin. Gerekirse biraz daha yağ ilave edebilirsiniz. Biberi ve kabağı da içine doğrayıp, bir cay kaşığı köri, biraz tuz ve yarım 3-4 yemek kaşığı kadar su ilave edip karıştırıp ve birlikte pişirin. Tavuk piştikce zaten suyunu çekecektir. Kaynadıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Suyu az gelip iyice çekmişşe, biraz daha su ilave edebilirsiniz. Altını kapatın ve soğumaya bırakın.

Servis tabağınıza marulları kesin. Üstüne domates, soğan, biber ve salatalığı doğrayın, zeytinyağı dökün ve birkaç damla limon sıkıp harmanlayın. Ilık körili tavuğuda üstüne alın ve bu güzel ve hafif yemeği afiyetle yiyin!

Tavuk az görünmesin, salatanin içine hafif bir çukur açtım orayı doldurdum, üstünde birkaç parça var gibi görünüyor ama marulları ıslatmasın ve ısıtmasın diye o şekilde yaptım. Görsellik olarak renkler çok yakıştı böylelikle :)


8 Mayıs 2012 Salı

Armutlu Tarcinli Kek

Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 1/4 bardak şeker
  • 1 bardak süt
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 baket vanilya şekeri
  • aldığı kadar un (2,5 su bardağı kadar)
  • 1 veya 1,5 adet armut
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • isteğe göre çikolata parçaları ve birkaç adet ceviz

Şahsen tarçını kekin içinde çok seviyorum. Hem kokusu, hem rengi, hem damakta bıraktığı tat bir harika. Tabii aynı tarif tarçinsız da yapılabilir..
Yumurtaları  derin bir kaba alıp güzelce çırpın. Şekeri ilave edin ve köpürünceye kadar çırpın.İsterseniz yumurta akını ve şekeri bir çırpıp, ayrı bir kapta sarısını çırpıp tekrar bir araya ilave edebilirsiniz ama fazla uğraşmış olursunuz. Kekin zaten iki püf noktası vardır benim bildiğim..
  • yumurtaların (ve şekerin)  köpürünceye kadar uzun uzun çırpılması gerekiyor.
  • kek pişerken fırın kapağını açmamak (içine çöküyor yoksa) ve düşük ısıda pişirmek
Yumurta ve  şekerden sonra sütü ve yağıda ekleyip çırpın. Vanilya şekerini ve kabartma tozunu ve una ilave edip onları birilkte elekten eleyerek malzemeye karıştırıyorum. Bu hem topaklanmayı önlüyor, hem elenirken de karışıyor. Üstelik çırparken daha rahat çırpılıyor. Kek kıvamıa geldiğinde içine armutu ekleyin. İsterseniz küçük parçalara kesin, isterseniz rendeleyin. Ben yarısını rendeledim, yarısını küçük küçük kestim. Bir yemek kaşığı silme tarçın, çikolata ve ceviz parçalarını da koyup kaşıkla karıştırın. Yağlayıp unladığınız kek kalıbına dökün - isterseniz üstünüde çikolata ve cevizle süsleyebilirsiniz - ve önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 40-50 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi kalıbın derinliğine göre değişiyor. Tepside yaptığınızda elbette çok daha çabuk pişecektir.

Bazıları önce 180-190 derecede kek kabarıncaya kadar pişirip, daha sonra ısıyı düşürüyor. Tercih meselesi, daha çabuk pişecektir ama o şekilde kekin dışı daha sert ve kuru olacaktır, kabuk gibi.. O yuzden ben genelde 160 derece civarında pişiriyorum, içide dışıda yumuşacık oluyor.
Kek piştikten yarım veya bir gün sonra servis yaptığınızda tadı daha çok oturacaktır :)
Afiyet olsun!